Circa 150 de orădeni s-au strâns, marţi la prânz, în Piaţa Unirii pentru a lua parte la vernisajul expoziţiei "General Traian Moşoiu - 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea".

La eveniment a fost prezentă şi nepoata eliberatorului Oradiei, actriţa Anca Neculce, care a lăudat autorităţile orădene pentru felul în care ştiu să comemoreze eroii.

Primul eveniment

Expoziţia "General Traian Moşoiu - 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea" a fost aşezată de luni seara lângă statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii, fiind primul eveniment din seria activităţilor organizate cu prilejul Centenarului Eliberării Oradiei.

Expoziţia a fost pregătită de Muzeului Oraşului Oradea, autoare fiind istoricul Cristina Puşcaş. Vernisajul a fost deschis de directoarea muzeului, Angela Lupşea, urmată de viceprimarul Florin Birta, care a lăudat iniţiativa.

"Le mulţumesc Cristinei Puşcaş şi Angelei Lupşea pentru pregătirea unui eveniment atât de important cum este celebrarea eroului care a eliberat Oradea de armatele lui Bela Kun care chinuiau românii, dar şi maghiarii din acest spaţiu", a declarat edilul.

Invitat special

La vernisaj a fost prezentă şi o invitată specială. Este vorba despre nepoata după tată a generalului Traian Moşoiu, actriţa Anca Neculce, în vârstă de 80 de ani, care a lăudat iniţiativa.

"Atenţie la Oradea, Bucureştiule! Oradea, prin asemenea expoziţii stradale şi alte activităţi, ştie să-şi comemoreze eroii", a spus invitata, încântată de evenimentul dedicat străbunicului său. 

Anca Neculce este actriţă în Bucureşti şi a cunoscut-o pe autoarea expoziţiei, Cristina Puşcaş, prin intermediul editurii Evdokimos, care a publicat până acum mai multe cărţi despre perioada comunismului. 

După vernisaj, impresionaţi de faptul că se află în prezenţa nepoatei generalului Traian Moşoiu, mai mulţi orădeni au rămas să-i ceară autograful pe frumoasa broşură realizată cu ocazia expoziţiei, distribuită gratuit celor prezenţi.

"Eu zic să mergem şi noi. E o ocazie unică!", a îndemnat-o una dintre participante pe prietena ei. Alții, mai curioși, au stat să vorbească cu octogenara, pentru a afla mai multe detalii despre familia Moșoiu.

Fuga din Imperiu

Expoziţia este formată din mai multe panouri, care spun povestea vestitului general. Sunt surprinse şi momentele în care Traian Moşoiu (foto) a ajuns în primele sate bihorene. "De exemplu, în Vadu Crişului, ţăranii i-au aşteptat pe soldaţi cu cozonaci", spune autoarea expoziţiei.

De asemenea, pe un panou este prezentată şi o legendă care spune cum a ajuns Traian Moşoiu în Armata Română. Tânăr sublocotenent în armata austro-ungară, el a intrat într-un conflict cu colegii din armata cezaro-crăiască, fiindcă era nemulţumit de drepturile limitate ale românilor din Austro-Ungaria.

După acest incident, Moşoiu a ajuns la închisoare, iar legenda spune că tatăl său i-a adus haine de cioban și, deghizat în acest fel, a fugit, ajungând în Sinaia, unde s-a predat autorităţilor române, iar apoi a devenit sublocotenent în Armata Română.

De precizat că expoziţia va rămâne în Piaţa Unirii timp de o lună. Totodată, joi va fi vernisată expoziţia permanentă "General Traian Moşoiu - Primul Război Mondial şi eliberarea oraşului Oradea", în corpul A etajul I a Muzeului oraşului Oradea.

Arhanghelul Ardealului

Supranumit "Arhanghelul Ardealului", generalul Traian Moşoiu s-a născut într-o familie înstărită de crescători de oi din judeţul Braşov.

Acesta a urcat treaptă cu treaptă în ierarhia militară şi a ajuns, în 1919, general de divizie. Pe 20 aprilie, în duminica Sfintelor Paşti, Moşoiu a intrat cu trupele sale în Oradea, eliberând oraşul de sub teroarea bandelor maghiare bolşevice.

Traian Moşoiu s-a aflat în fruntea diviziilor românești care au trecut Carpații, în două rânduri (august 1916 și noiembrie 1918), jucând un rol hotărâtor în realizarea Marii Uniri.