Aflat la ediţie aniversară, de 25 de ani, concertul "Give peace a chance" a adunat, marţi seară, în curtea Muzeului Ţării Crişurilor, circa 300 de orădeni, care au ascultat şlagăre internaţionale şi piese din repertoriile artiştilor invitaţi.

În fiecare an, prin acest eveniment sunt comemorate victimele bombardamentelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, tragedie petrecută în urmă cu 74 de ani. 

Cântec despre problemele statului

Faţă de anul trecut, când ploaia i-a ţinut pe mulţi curioşi în case, de data aceasta orădeni de toate vârstele au umplut curtea muzeului. Cei care nu au mai avut loc pe băncile anume pregătite s-au aşezat pe iarbă.

Concertul a început cu prezentarea semnificaţiei evenimentului, relatată de către Florian Chelu Madeva, unul dintre organizatori.

Printre cele mai aplaudate interpretări a fost a tânărului Sergiu Nica. Acesta i-a anunţat încă de la început pe spectatori că va cânta o piesă compusă de el despre problemele actuale din România. "Instituţii se ceartă între ele, iar copiii mor, dipar în reţele, nepăsare, minciună, afaceri murdare, cum ne mai rabdă pământul?", au fost câteva dintre versurile cântecului. 

Tânărul a mai interpretat şi piesa "Imagine" a lui John Lennon.

Un moment imortalizat de zeci de orădeni a fost când Bogdan Ciora şi Andreea Sava din Art Group au cântat "Shallow", cunoscuta piesă din filmul "A star is born", interpretată de Lady Gaga şi Bradley Cooper.

Printre artiştii care au urcat pe scenă s-a mai numărat şi muzicianul şi arhitectul Traian Cosma, odinioară un apropiat al faimoasei trupe Metropol. După un periplu prin Ungaria, Austria şi Australia, "veteranul" a decis să se stabilească în Oradea.

Chinezoaice cântăreţe

Pe lângă orădenii adunaţi la concert, în curtea muzeului s-au oprit şi câteva turiste din China. Acestea au mărturisit BIHOREANULUI că au fost atrase de muzica trupei Mustang, pe ale cărei melodii le-au căutat şi pe YouTube. 

O prestaţie aparte a avut Călin Pop, solistul îndrăgitei trupe Celelalte Cuvinte, care a cântat în mai multe ipostaze: electric rock cu Florian Chelu, simfo în cvartet duo cu folkistul Raul Silaghi, dar şi în duet cu fiica sa, Ambra,culegând aplauzele publicului. 

La eveniment au mai cântat Iuliana Băican Chelu, Alexandrina Chelu şi Florian Chelu Madeva (cei care au organizat spectacolul), Emil Sauciuc, Traian Cosma, Raul Silaghi, Dan Bebe Beşe, Cvartetul Intermezzo (Florin Avram Petroniu, George Rada, Maria Trendler Etelka, Valer Ioan Mînecan, Torok Appolonia), trupa Fala Band (Liliana Budău Ioniţă, Mircea Budău Ioniţă, Adrian Abrudan şi Mario Abrudan) şi Art Group (Lăcrimioara Deac, Andreea Sava, Bogdan Ciora).

La final, toţi artiştii au interpretat împreună celebra melodie a lui John Lennon, care a dat şi numele spectacolului-tradiţie din Oradea, adică "Give peace a chance".

Spectacolul a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Bihor, în parteneriat cu Fundaţia Rock Filarmonica Oradea.