Fotograful Ovi D. Pop a lansat la Muzeul Ţării Crişurilor, marţi seara, cea de-a şaptea ediţie a Monografiei ilustrate a judeţului Bihor.

Orădeanul este cunoscut pentru volumele sale care prezintă Oradea şi judeţul Bihor cu ajutorul imaginilor, iar de această dată monografia sa are mai multe poze, fiecărei comune fiindu-i dedicată câte o pagină.

130 de medalii de aur

La eveniment s-au strâns aproape 100 de persoane, atât curioşi şi prieteni ai fotografului, cât şi foşti profesori de-ai săi de la facultate şi cursanţi de la cursul foto pe care Ovi D. Pop îl susţine. 

Invitat să descrie cartea, directorul Muzeul Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a scos în evidenţă faptul că, pe lângă că aduce o contribuţie esenţială la turismul local, artistul a mai adus şi multe premii acasă. Este vorba despre numeroasele concursuri de fotografie la care Pop a concurat, printre cele 540 de premii regăsindu-se şi 130 de medalii de aur, iar unele lucrări medaliate ilustrează şi imagini realizate în Bihor.

"Acest volum ar trebui să se regăsească în orice cameră de hotel din oraş şi judeţ. Turiştii care vin să ne viziteze ar putea astfel să vadă tot ce este frumos la noi, şi poate, şi-ar prelungi sejurul pentru a vedea locurile fotografiate în carte", a mai adăugat directorul MŢC, care este şi colaborator al cărţii.

"Bihorul este schimbat"

Dacă în primele ediţii ale monografiei apăreau multe case tradiţionale, monumente şi meşteşugari locali, această ediţie surprinde un "Bihor schimbat", a spus Chiriac. Oraşele sunt în plină dezvoltare, iar multe sate nu şi-au păstrat specificul tradiţional, ceea ce a necesitat o mai multă muncă din partea fotografului care şi-a propus să scoată în evidenţă lucruri inedite ale judeţului.

În monografie se regăsesc 1.480 de fotografii de pe raza Bihorului, inclusiv din satul Pădureni, cunoscut prin faptul că ultimul locuitor al său a murit în anul 2015.

Fiecare comună are câte o pagină dedicată, oraşele au două sau mai multe, iar în cazul reşedinţei de judeţ apar mult mai multe fotografii ce ilustrează dinamica oraşului. În Oradea sunt surprinse atât detalii de arhitectură şi peisaje, cât şi momente inedite cum ar fi o scenă din timpul unei piese de teatru.

A şaptea ediţie

Prima ediţie a monografiei ilustrate a fost lansată în anul 2006, într-un moment în care nu exista, practic, niciun material de promovare turistică a judeţului, fiind un proiect lansat de Consiliul Judeţean. Apoi au mai fost lansate astfel de volume în anii 2007, 2009, 2011, 2013 şi 2015. S-au vândut 9.600 de exemplare din toate ediţiile.

Ediţia actuală a apărut la editura Duran’s, fiind disponibilă în magazinele King Art, la chioşcurile de ziare, dar şi prin comandă la editură. Preţul monografiei este de 70 lei, cea cu copertă moale, şi 110 lei pentru ediţia de lux, cu copertă tare. Cei care fac o comandă de peste 30 de monografii şi le vor putea personaliza cu numele instituţiei.