Nu le-aţi găsit copiilor ceva interesant de făcut în vacanţă? Vestea bună e că vara e lungă, iar oferte încă există.

În Şuncuiuş, în Arieşeni şi chiar în Oradea se organizează tabere interesante, care pun accent pe activităţile curajoase, de aventură, şi pe petrecerea timpului în natură, lucru care, spun cunoscătorii, îi va face pe participanţi mai vioi şi mai sănătoşi. 

Aventură la Şuncuiuş 

Una dintre taberele active din Bihor va fi organizată în perioada 21-26 iulie în ecodestinaţia Pădurea Craiului, mai precis în Şuncuiuş, de către agenţia de turism Aventura Trekking. Cele câteva zile de tabără vor fi pline de activităţi de aventură potrivite copiilor care au cel puţin 12 ani. 

Între acestea se numără speoturism, în Peştera Vântului, cea mai mare din România, bogată în formaţiuni carstice, stalactite şi stalagmite, rafting pe Crişul Repede, de la Şuncuiuş la Vadu Crişului, cu oprire la o cascadă spectaculoasă, precum şi căţărare pe trasee de via ferrata, mai precis pe cel din Montana Land, unde micuţii îşi pot testa ambiţia şi se pot odihni, apoi, în hamace instalate într-o grotă de pe traseu.

Temerarii vor fi cazaţi la pensiunile Gradia şi Lavinia din Şuncuiuş, de pe malul Crişului, unde este amenajată şi o plajă privată. În tabără se vor organiza şi drumeţii, precum şi un atelier meşteşugăresc, în cadrul căruia participanţii vor putea învăţa "cum merge o rindea, cum pot face o lingură sau o furculiţă din lemn", după cum spune Gabriel Bonaciu, unul dintre organizatori. 

La căţărat 

Cum aceste activităţi cu toate echipamentele şi permisele necesare nu sunt ieftine, nici tabăra nu are un preţ mic, costând 1.600 lei pe persoană. Pachetul include 5 nopţi de cazare, pensiune completă, 5 zile de activităţi inedite, plus echipamente, ghizi şi monitori. În funcţie de succesul primei "ture", e posibil ca tabăra să fie reluată pe parcursul verii, noutăţile putând fi urmărite pe pagina de Facebook a agenţiei Aventura Trekking. 

Tot pe bogăţiile naturii pun accent şi taberele de vară din Arieşeni, organizate de Şcoala de Ski Gligor, adresate copiilor cu vârste între 5 şi 14 ani. Următoarea "sesiune" şi singura rămasă pentru această vară va avea loc în perioada 12-18 august (6 nopţi şi 7 zile), cu cazare la Cabana Vârtop. "În fiecare zi vom face câte ceva interesant în zonă: tiroliană, tir cu arcul, jocuri, iniţieri în escaladă şi bătăi cu apă", spune Vlad Ciulea, unul dintre animatori. 

Taberele se ţin cu maxim 40 de copii. Pe un panou amenajat, sau pe stânca Pietrele Negre, aceştia vor învăţa să se caţere, asiguraţi în coardă, iar în drumeţii vor descoperi, spre exemplu, Groapa Ruginoasă, o ravenă cu un diametru de 600 metri şi 100 metri adâncime, aflată în Parcul Natural Apuseni. Preţul unei astfel de tabere se ridică la 850 lei.

"Detectivi" în natură 

În sezonul estival, Fundaţia Life Tineret din Oradea organizează ediţia a VI-a a taberei "Detectivii Naturii", repetată în fiecare săptămână până pe 31 august. Spre deosebire de celelalte, tabăra nu include cazări, ci activităţi "fun" desfăşurate pe perioada zilei, în Oradea şi în împrejurimi. 

La "Detectivii naturii", copiii cu vârste între 7 şi 13 ani petrec câteva zile la Cetate, unde au activităţi în interior, cum ar fi pictură şi boardgames, dar şi o sumedenie de jocuri în exterior, în parcul fortăreţei. În zilele de miercuri, participanţii sunt duşi într-o excursie de o zi spre o destinaţie din Bihor. Săptămânile trecute, grupurile au mers la Stâna de Vale, unde au testat parcul de aventură Happy Land, iar apoi la centrul de echitaţie din Hidişelu de Jos. 

De asemenea, în zilele de vineri, copiii merg la Centrul Educaţional pe care fundaţia l-a deschis în Podgoria, în apropierea pădurii Săldăbagiu de Munte. "Îi învăţăm să le placă natura, să descopere insecte, plante şi, pur şi simplu, să stea în natură, lucru care se întâmplă tot mai puţin", spune Marius Hărduţ, unul dintre organizatori. Participarea costă 300 lei pentru o săptămână întreagă, respectiv 250 lei pentru cei care optează pentru un program mai scurt. Trebuie spus că preţul nu acoperă şi intrările la obiectivele turistice şi parcurile de aventură, detalii putând fi obţinute pe pagina de Facebook a Fundaţiei Life Tineret. 

Iată, deci, că vara promite aventuri, mai ales pentru cei mici, doar să fie dispuşi să le testeze...