Ultimul spectacol din cadrul ediţiei 2019 a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea, "Carmen TV", a avut loc, duminică seară, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria, peste 500 de orădeni fiind cuceriţi de destinul tragic al ţigăncuşei Carmen.

Înainte de spectacol a avut loc şi premierea spectacolelor din festivalul de teatru scurt, cel mai premiat fiind spectacolul "Brutus sau uciderea lui Iulius Caesar".

Cezar multipremiat

Cea de-a XXV-a a ediţie de Festivalului de Teatru Scurt s-a încheiat după ce juriul concursului, format din oameni consacraţi ai teatrului, şi anume criticii Ion Parhon şi Elisabeta Pop, respectiv actorul și regizorul Ion Sapdaru, au decis laureaţii.

Actorii Şerban Borda şi Gabriela Codrea au prezentat premiile serii, iar actorul Andrian Locovei, directorul trupei orădene Iosif Vulcan, a înmânat distincţiile.

Dintre cele opt spectacole înscrise în concurs, premiul cel mare l-a obţinut "Brutus sau uciderea lui Iulius Caesar", o producţie a Teatrului Dramatic de Stat "Sandro Akhmeteli" din Tbilisi, Georgia.

Premiul pentru cea mai bună actriţă a fost obţinut de Andreea Bibiri, pentru rolul Femeia în spectacolul "O relaţie deschisă", cel mai bun actor a fost desemnat Eduard Trifa, pentru rolurile Medeea şi Triphos din spectacolul "Medea`s boys", iar premiul pentru cea mai bună scenografie a fost obţinut de Marika Kvachtadze (spectacolul "Brutus sau Uciderea lui Iulius Caesar").

Festivalul are doi regizori laureaţi, premiul pentru cel mai bun regizor fiind acordat deopotrivă lui Irakli Gogia ("Brutus sau Uciderea lui Iulius Caesar") şi lui Andrei Măjeri ("Medea`s boys").

Juriul a acordat şi un premiu special Teatrului Regina Maria, pentru spectacolul "Avalanşa", de Tuncer Cucenoglu, regia Petru Vutcărău – pentru valoarea mesajului şi calitatea întrupării scenice.

Triunghi amoros nefast

După ce laureaţii au fost aplaudaţi, a început ultimul spectacol din cadrul FITO, "Carmen TV", care a strâns în sala teatrului peste 500 de orădeni curioşi să afle povestea tinerei ţigăncuşe Carmen, care s-a sinucis din iubire. Spectacolul-balet în două părţi a fost pus în scenă de actorii de la "Kyiv Modern-Balet" din Ucraina şi a avut doar două replici, actorii exprimându-se prin dans, spre deosebire de clasica operă "Carmen". Hainele colorate, muzica clasică şi dansurile i-au făcut pe spectatori să înţeleagă parcursul piesei.

Povestea o are în centru pe Carmen, o ţigancă din Sevilla, care îşi foloseşte farmecele pentru a seduce un caporal, de care apoi se plictiseşte de el. În schimb, se îndrăgosteşte de un toreador.

Cele mai intense momente au fost sărutul pătimaş al celor doi îndrăgostiţi şi moartea ţigăncuşei, care s-a sinucis după ce iubitul său a fost omorât de caporalul gelos şi disperat.