"California Dreamin" (Nesfârşit), regizat de Cristian Nemescu, a fost prima pelicula prezentată orădenilor, vineri seară, în parcul Cetăţii, la festivalul Oradea Summer Film.

Peste 400 de orădeni s-au adunat să afle povestea unor militari NATO care rămân blocaţi în Căpâlniţa, un sat uitat de lume din judeţul Harghita, în care se vor îndrăgosti de românce.

Artificii "surpriză"

Comedia lansată în 2007 a adunat peste 400 de orădeni care fie şi-au găsit un loc pe scaune, şezlonguri, beanbags sau au preferat să stea pe pături aduse de acasă.

Filmul a început puţin după ora 21, moment în care majoritatea spectatorilor se aflau încă la standuri, aşteptând să cumpere îngheţată, popcorn sau nachos.

"California Dreamin´"(Nesfârşit) s-a bucurat şi de efecte speciale neprevăzute. Asta pentru că în jurul orei 21.30 un foc de artificii a putut admirat chiar în spatele panoului de proiecţie. Efectele pirotehnice au provenit de la petrecerea privată a angajaţilor Plexus care a fost organizată în curtea principală a Cetăţii, accesul în acea zonă fiind restricţionat timp de mai multe ore.

Faptă reală

Povestea redă aventura de cinci zile a unor militari americani care rămân blocaţi în satul Căpâlniţa, din judeţul Harghita, pentru că şeful gării, Doiaru (Răzvan Vasilescu) nu îi lasă să treacă din cauza lipsei actelor.

Primarul oraşului (Ion Sapdaru) profită de ocazie pentru a-i invita pe străini la ziua satului sperând că va atrage atenţia mass-media.

Ajunşi la petrecere, militarii americani devin fascinaţi de tinerele românce şi le curtează chiar dacă acestea nu ştiu o boabă de engleză.

La originea lungmetrajului a stat o întâmplare reală, petrecută în 1999, când un şef de gară din satul Pieleşti, judeţul Dolj, a blocat timp de patru zile trenul militarilor NATO, în ciuda insistenţelor ministrului Transportului de la acea vreme, Traian Băsescu.

Oradea Summer Film va continua sâmbătă cu "Sieranevada" (2016), cel mai recent film al lui Cristi Puiu.


Oradea Summer Film

SÂMBĂTĂ 10 august - SIERANEVADA, România, 2016 

DUMINICĂ 11 august - CROAZIERA, România, 1981 

LUNI 12 august - AMANDA, Franţa, 2018 

MARŢI 13 august - COPACUL VRAJBEI NOASTRE, Islanda, 2018

MIERCURI, 14 august - UTOYA: 22 iulie, Norvergia, 2018

JOI 15 august - WESTERN, Germania, 2017

VINERI 16 august - SUB UMBRA PĂRULUI SĂLBATIC, Turcia, 2018

SÂMBĂTĂ 17 august - FIRST REFORMED, S.U.A, 2018

DUMINICĂ 18 august - PĂSĂRI CĂLĂTOARE, Columbia, 2018

*În cazul unor avertizări meteo de vreme nefavorabilă, proiecţiile programate pentru serile în cauză se vor anula. Informaţia va fi transmisă pe pagina de Facebook Oradea Summer Film, precum şi în evenimentul dedicat Oradea Summer Film 2019.