A fost agitaţie pe Corso, vineri după-amiază, când peste 100 de elevi, studenţi, dar şi orădeni de rând cu pancarte colorate în mâini s-au alăturat protestelor împotriva încălzirii globale iniţiate de adolescenta suedeză Greta Thunberg.

Ro-Alert! 

"Nu-mi ardeţi viitorul", "This is getting hotter than my imaginary boyfriend" "Ro-Alert suntem într-o urgenţă climatică", "Fuck me, not the planet!", "Nu există planetă de rezervă", "Planeta e tot ce avem în comun", au fost doar câteva dintre mesajele pe care tinerii le-au transmis liderilor mondiali, care nu iau în serios problemele climatice.

Cei mai mulţi au venit în urma evenimentului postat pe Facebook, cu motto-ul "Fridays for Future" (Zile de vineri pentru viitor), aşa cum se desfăşoară protestele în toată lumea. Iniţiatoarele întâlnirii au fost liceanca Andra Cloştorfeanu (foto dreapta) şi Denisa Pantea (foto stânga), masterandă la Psihologie, care au stabilit ca locul de întâlnire să fie pe strada Republicii, la intersecţia cu strada Moscovei (în faţa magazinului King Art).

"Noi ne-am cunoscut la protestul de vinerea trecută, care nu a fost atât de mediatizat şi la care s-a adunat puţină lume. Ne-am gândit să organizăm împreună un protest care să fie vizibil pentru toată lumea şi oricine să poată participa", a explicat Denisa. "Nu mă aşteptam să fim atât de mulţi", a completat-o Andra.

Pace şi muzică

La manifestare au ajuns şi părinţi cu copii în braţe. "Copilul meu abia a venit pe lume şi are nevoie de un mediu curat în care să trăiască. Nu putem să mai rămânem indiferenţi la tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru", a spus Cristina Garcia, originară din Spania şi căsătorită cu un român, care a venit alături de fetiţa sa, Victoria.

"Dacă am fi puţin atenţi, am putea observa că natura ne avertizează când greşim. În ultimii 5 - 6 ani am observat schimbări negative chiar şi în parcul din aproprierea mea. În Parcul Brătianu, iarba creşte mult mai încet, frunzele cad mult mai repede, copacii sunt bolnavi şi trebuie să acţionăm!", a spus Maria Chigi, vecina cu Andra Cloştorfeanu.

Planeta ne uneşte

Protestul a fost unul paşnic. În jurul orei 13.30, cei prezenţi s-au adunat în cerc şi au cântat "We are the world", un hit lansat în anul 1985 şi interpretat de mai multe vedete americane.

Printre cei prezenţi s-a aflat şi o clasă întreagă de la liceul "Ady Endre", care a ieşit de la ora de dirigenţie la îndemnul unui elev pentru a protesta împreună împotriva schimbărilor climatice.

"Chiar dacă suntem încă mici, ne gândim şi la generaţiile care urmează după noi. Planeta dă semne că e bolnavă, noi trebuie să o ajutăm", a spus o boboacă de la Liceul Eminescu, Anamaria Ghitea. "După ce am văzut discursul Gretei de la summit-ul ONU, am rămas foarte impresionat. Dacă o fetiţă de 16 ani poate să facă atâtea pentru planetă, noi de ce să rămânem nepăsători?", s-a întrebat Olimpiu Man, boboc la Facultatea de Medicină din Oradea. 

"Mi se pare incredibil cum o singură persoană a putut să aibă un asemenea impact ceea ce dovedeşte că fiecare putem să contribuim pentru o viaţă mai bună", a adăugat şi tânăra masterandă în Cluj, Ioana Curt.

Plasticul, problema secolului

Tinerii au oferit şi o soluţie pentru cei care doresc să ajute cât de puţin planeta, şi anume renunţarea cât de mult posibil la plastic. "Plasticul a ajuns nu numai în cele mai adânci locuri de pe planetă, ci şi în corpurile noastre, de aceea trebuie să încetăm să-l mai folosim", a spus liceanca Reka Rencsik.

Cum protestul a fost unul de succes şi a atras multe persoane, cele două organizatoare au promis că vor mai face astfel de manifestări, pentru că planeta are nevoie în continuare de ajutor.

Ideea protestelor a venit în urma iniţiativei adolescentei Greta Thunberg, care a devenit cunoscută în lume după ce i-a îndemnat pe elevii şi studenţii din Suedia, iar mai apoi din lume să protesteze cu regularitate împotriva liderilor politici mondiali şi a lipsei lor de reacţie faţă de schimbările climatice şi, mai ales, efectele lor.