Festivităţile de Ziua Armatei Române organizate joi dimineaţa în Parcul 1 Decembrie lângă Statuia Ostaşului Român au fost prilej de bucurie mai ales pentru copii şi adolescenţi, care, după ceremonia oficială, au descoperit armamentul şi tehnica militară a Garnizoanei Oradea şi au urcat în maşini militare din dotarea acesteia.

Manifestarea dedicată Zilei Armatei Române a început la ora 10, la ea asistând mai multe oficialităţi. Între acestea s-a numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean Pásztor Sándor, care pe 12 octombrie a spus "pas" festivităţilor de Ziua Oradiei. Au mai participat la eveniment primarul Oradiei, Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, vicepreşedinţii CJ Bihor, Ioan Mang şi Traian Bodea, subprefectul Iulius Delorean, deputaţii Sorin Ioan Roman şi Florica Cherecheş, precum şi mai multe cadre militare în rezervă şi în retragere.

Intonarea imnului naţional al României a fost urmată de o scurtă slujbă de Te Deum oficială de preoţi militari şi de alocuţiuni. Au vorbit pe rând subprefectul Iulius Delorean, care a citit mesajul premierului Viorica Dăncilă, noul comandant al Garnizoanei Oradea, locotenent colonel Petru Marius Prunduş, care a citit mesajul ministrului Apărării, Mihai Fifor, şi colonelul în rezervă Grigore Bartoş. Acesta din urmă a vorbit minute în şir despre faptele de vitejie ale ostaşilor români atât în 1918 cât şi în 1944, punând accent pe eliberarea Transilvaniei de sub regimul maghiar.

A urmat un scurt recital de cântece patriotice oferit de interpreta de muzică populară Ioana Urs.

Reprezentanţii instituţiilor locale, ai mai multor partide – nu şi ai UDMR – şi elevi de la câteva licee orădene au depus apoi coroane şi flori la Statuia Ostaşului Român, ceremonia fiind încheiată cu defilarea detaşamentului de onoare format din militari ai Centrului 54 Comunicaţii Oradea, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, muzica militară fiind asigurată de fanfara Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" din Oradea. 

Apoi, publicul a fost invitat să descopere o parte din maşinile militare din dotarea Garnizoanei Oradea, precum şi tehnica folosită de transmisioniştii orădeni, invitaţie de care au profitat în special copiii.

Ziua de 25 octombrie a fost declarată Ziua Armatei Române deoarece în 1944, în această zi, generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a Române, a decis să pornească ofensiva pentru eliberarea oraşului Carei, ultimul pământ românesc aflat încă la vremea aceea sub ocupaţie maghiară. Astfel, generalul a vrut să-i facă un cadou Regelui Mihai I care împlinea în acea zi 23 de ani.