Orădenii au putut vizita, miercuri, sediul agenţiei bihorene a Băncii Naţionale a României, unde au putut vedea bancnote vechi, dulapuri uriaşe de fier în care, pe vremuri, se păstrau banii şi bijuteriile bihorenilor bogaţi, şi au aflat detalii din istoria bancnotei naţionale, dar şi a impozantului palat din Parcul Traian.

Vizitatori nerăbdători

Sediul BNR Bihor a fost deschis publicului între orele 11 şi 19, iar unii orădeni au fost nerăbdători să-l viziteze. Cu câteva minute înainte de ora 11, în faţa clădirii, o doamnă privea curioasă spre ceas, aşteptând ora exactă, la care să poată intra. 

Până la orele prânzului, circa 50 de curioşi au trecut pragul băncii, printre ei numărându-se şi elevi ai unor şcoli orădene, dar şi simpli cetăţeni care au aflat din presă despre eveniment. 

La parter, vizitatorii au putut vedea două dulapuri mari, din fier, vechi şi grele, cumpărate din Budapesta, în care, pe vremuri, BNR Bihor păstra banii şi bijuteriile celor mai bogaţi bihoreni. Cele două dulapuri nu mai sunt folosite din anul 2005, de când agenţia Bihor a rămas fără casierie. 

De acolo, "musafirii" au fost invitaţi să urce la etajul doi al clădirii, unde au văzut o expoziţie a leilor care au fost în circulaţie de-a lungul anilor, cei mai vechi fiind din 1964.

Printre altele, orădenii au putut să revadă sau, în cazul celor mai tineri, să cunoască bancnota de 2.000 de lei care a fost pusă în circulaţie în anul 1999, cu ocazia eclipsei solare care a fost vizibile şi din România.

Vizitatorii au aflat şi un amănunt interesant: aceasta a fost prima bancnotă din Europa confecţionată din polimer, material din care se confecţionează şi astăzi banii. 

Bancnote cu faţa musafirilor

Orădenii au fost invitaţi să afle mai multe detalii despre banii aflaţi în circulaţie şi despre însemnele lor de siguranţă. Trei tablete, anume amplasate lângă expoziţie, au rulat aceste informaţii.

"Bancnotele au multe elemente de siguranţă, iar acestea cresc pe măsură ce suma devine mai mare", a explicat Adriana Petrea, referent în cadrul BNR Bihor.

De exemplu, la bancnotele de 50, 100, 200 şi 500, zonele în care apar personalităţile pe bancnote au textură diferită faţă de polimerul din care este făcut leul.

În plus, pe aceste tablete, BNR a pregătit şi un joc. Premiul acestuia a constat în "confecţionarea" unei bancnote de 1.000 de lei cu faţa concurentului. Fireşte, aplicaţia a fost pe placul tinerilor, care nu s-au sfiit să-şi pună chipul pe bani, fie şi doar pe ecranul unei tablete. 

Vizitatorii BNR Bihor au mai putut aflat detalii despre clădirea în care au intrat, construită între anii 1911 şi 1913, ca sediu al băncii austro-ungare. După Marea Unire, clădirea a fost cumpărată de Banca Naţională a României.