Cu motto-ul "Mâini curate, copii sănătoşi", clubul Rotary 1113 şi Skin Novels, producător de săpunuri naturale, vor să îmbunătăţească nivelul de educaţie sanitară al elevilor bihoreni. Concret, voluntarii clubului şi-au propus să-i înveţe pe copiii din satele Bihorului cum să se spele corect pe mâini, dar şi să le ofere acestora facilităţile necesare, de care autorităţile par că au uitat: băi şi toalete în incinta unităţilor de învăţământ.

Proiectul, coordonat de Oana Mudura, fostă prezentatoare TV, a fost lansat oficial marţi seară, în prezenţa "rotarienilor", dar şi a partenerilor şi prietenilor acestora. Preşedintele Rotary Club Oradea 1113, Dacian Lontiş, a explicat că este un proiect care aduce un "salt calitativ" în implicarea ONG-ului în viaţa comunităţii, tocmai prin obiectivele pe care le propune.

Tu cumperi, copiii învaţă

Concret, Oana Mudura (foto) a anunţat că a fost scos la vânzare săpunul Rotary, anume făcut pentru această campanie, manual şi cu ingrediente naturale, precum apă termală, ulei de cocos, unt de shea, turmeric şi ulei esenţial de lavandă. "Vrem să le propunem companiilor să intre într-un parteneriat. La achiziţia unui săpun, două săpunuri mici ajung la un copil care va învăţa cum să se spele pe mâini", a explicat coordonatoarea proiectului.

Lansat într-o perioadă complicată din punct de vedere sanitar, ştiut fiind că în Bihor sunt numeroase cazuri de viroze şi gripe, dar şi mai multe focare de hepatita A, cunoscută drept boala mâinilor murdare, proiectul îşi propune, aşadar, să-i înveţe pe preşcolari şi şcolari că pot evita îmbolnăvirile spălându-se corect pe mâini.

Lecţie pratică

Prima lecţie a avut loc, marţi dimineaţă, la şcoala din Aştileu, unde copiii din clasele primare au învăţat deja de la voluntarii Rotary şi de la "Săpunel", săpunul care ţine loc de mascotă a campaniei, cum trebuie să îndepărteze bacteriile de pe mâini cât mai des cu putinţă. Micuţii au fost încântaţi de lecţia primită.

La evenimentul de lansare a proiectului a mai fost prezentă şi doctorul Diana Raţ (foto), care a subliniat la rându-i importanţa educaţiei sanitare pentru copii şi sănătatea lor. "Este dificil să vorbim de igienă în şcolile unde nu este apă curentă. Mă bucur să văd acest proiect al dumneavoastră, în plină epidemie de o amploare fără precedent de hepatita A", a declarat dr. Raţ.

Toalete pentru şcoli

Şcoala din Aştileu a fost anume aleasă pentru că aici Rotary va declanşa şi a doua parte a proiectului. În parteneriat cu Holcim, clubul orădean va amenaja un grup sanitar în clădirea în care învaţă copiii de clase primare şi care nu au facilitatea unei toalete aproape de clasele lor, fiind nevoiţi să folosească WC-urile dintr-o clădire vecină. Pentru ca şcolarii să aibă toalete aproape, aşa cum este firesc, o sală de clasă va fi transformată în grup sanitar.

"Există 75 de şcoli unde nu există deloc toalete, au doar toalete în curte, acele latrine. Cu ajutorul Holcim, vom construi prima toaletă", a explicat Oana Mudura. De altfel, directorul companiei producătoare de materiale de construcţii a fost de asemenea prezent la lansarea proiectului, confirmând că îşi doreşte să fie un "bun vecin" şi că se implică bucuros în acest proiect, susţinându-l financiar.

Pe măsură ce vor atrage noi sponsori, "rotarienii" vor să demareze construcţii similare şi în alte şcoli din Bihor.

Săpunul Rotary poate fi comandat de la clubul care a iniţiat proiectul, pentru preţul de 29 de lei. De asemenea, doritorii pot sponsoriza săpunurile care vor fi oferite copiilor în timpul lecţiilor de igienă. Trei săpunuri de 30 gr fiecare costă 10 lei, putând fi plătite tot la Rotary 1113.