400 de elevi, câştigătorii etapelor judeţene ale olimpiadie de biologie, au ajuns la Oradea, unde luni va debuta faza naţională a competiţiei. Festivitatea de deschidere a olimpiadei a avut loc duminică după-amiază, la Teatrul Regina Maria.

Bacău, lot redus

Organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, concursul trebuia să adune 409 elevi, însă 9 dintre aceştia, toţi olimpici din judeţul Bacău, au fost implicaţi sâmbătă într-un accident rutier, chiar în timp ce veneau spre Oradea. Astfel, din judeţul lor, au ajuns la olimpiadă doar doi elevi, care au venit cu părinţii lor cu maşina.

Dintre copiii implicaţi în accident, s-ar putea să ajungă în Bihor un singur elev, care a suferit răni mai uşoare şi care le-ar fi spus profesorilor că îşi doreşte să ajungă. De altfel, la festivitatea de duminică, profesorii aflaţi la prezidiu şi-au exprimat regretul faţă de acestă situaţie.

Din judeţul Bihor, la olimpiadă participă şase elevi, din diferiţi ani şcolari, toţi câştigători ai fazelor judeţene.

Glume şi poezie

La ceremonia de deschidere, inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas le-a spus elevilor că merită să fie felicitaţi încă de pe acum. „Să ajungi la o etapă naţională este o mare reuşită. Această competiţie este un moment de testare a propriilor cunoştinţe, de gestionare a emoţiilor, iar menirea principală este de a identifica şi promova excelenţa”, le-a spus şeful IŞJ Bihor olimpicilor, profesorilor şi părinţilor din sala Teatrului.

La festivitate a fost prezent şi prodecanul Facultăţii de Medicină din Oradea, Florian Bodog, care a încercat să-i destindă pe elevi, îndemnându-i să profite de zilele petrecute în oraşul de pe Crişul Repede şi glumind cu ei. „Am făcut demersurile necesare să fie soare”, a spus Bodog, stârnind amuzamentul elevilor.

La festivitate a fost prezent şi academicianul Octavian Popescu, decanul Facultăţii de Biologie-Geologie din cadrul UBB Cluj, care a subliniat, la fel ca Bodog, că majoritatea olimpicilor de la biologie aleg să urmeze cursurile facultăţilor de medicină. Cei care vor câştiga etapa naţională vor avea locuri fără taxă garantate la orice facultate vor alege, a mai spus Popescu.

De asemenea, tot pentru a-i destinde pe elevi şi în registrul evenimentului, academicianul a recitat câteva versuri ale poeziei „Bacilul lui Koch”, de George Topîrceanu.

Elevii au mai fost salutaţi şi felicitaţi şi de profesorul Traian Şăitan, inspector în Ministerul Educaţiei, şi de profesoara Florica Orţan, şefa Departamentului de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universităţii din Oradea.

Probele efective ale olimpiadei vor începe luni, urmând să se defăşoare până miercuri inclusiv. Premierea olimpicilor este programată miercuri, de la ora 18, la Filarmonică.

Pe lângă cei 400 de profesori, la olimpiadă mai participă şi 35 de profesori care formează comisia de evaluare şi 49 de profesori însoţitori.