Actualizarea Cartei universitare nu este un subiect de mare interes în Universitate. Prima dezbatere organizată de Senat pe această temă a adunat doar o mică parte dintre cei aproape 900 de profesori ai instituției de învățământ. Mai precis, mai puţin de 50 de persoane au participat la întâlnire şi mai puţini dintre ei au şi avut propuneri.

Senat vs. Rector

Preşedintele Senatului, Aurel Căuş, a prezentat Carta votată de senatori, dar şi obiecţiile Ministerului Educaţiei. Aşa cum şi BIHOREANUL a scris, Ministerul a respins de două ori Carta orădeană, cerând eliminarea mai multor articole, astfel că, în urma acestor modificări, "biblia" Universităţii rămâne fără aproape toate propunerile reformatoare.

Universitarii orădeni au acceptat fără comentarii amendamentele Ministerului, iar la dezbaterea de miercuri s-au concentrat pe alte propuneri.

Un subiect intens discutat a vizat dimensiunea Senatului şi modalitatea în care vor fi aleşi următorii senatori. Mai mulţi universitari susţin că fiecare facultate ar trebui să îşi voteze doar propriii reprezentanţi, nu toţi senatorii, aşa cum se întâmplă în prezent.

De asemenea, s-a discutat pe larg despre propunerea ca Senatul să demită rectorul, în caz de management defectuos. Acest articol a fost respins de Minister, dar, a arătat Căuş, Senatul ar putea primi dreptul să iniţieze demiterea, iar apoi să organizeze un referendum în Universitate pe această temă. Mulţi dintre cei prezenţi, inclusiv rectorul Constantin Bungău, s-au arătat de acord cu această formulare.

Chereji şi condamnaţii

Cea mai controversată propunere a lansat-o însă decanul Facultăţii de Protecţia Mediului, Ioan Chereji (foto), care a cerut ca un articol din Carta votată de Senat, ce n-a fost respins de Ministerul Educaţiei, să fie şi el abrogat. Este vorba despre articolul care prevede că universitarii condamnaţi pentru fapte de corupţie sau infracţiuni de patrimoniu sunt automat concediaţi, măsură pe care Chereji o consideră injustă.

"Această propunere nu are ce căuta în Cartă, atât timp cât instanţele judecătoreşti i-au condamnat deja şi au ispăşit pedeapsa. 32 de cadre didactice vor pleca din Universitate dacă se aplică. De la mine sunt cadre didactice foarte bune, care au plătit deja. Trebuie discutat acest articol. Cine poate lua piatra să arunce!", a spus Chereji, sugerând aşadar că toţi universitarii orădeni ar putea avea emoţii la un test anticorupţie.

Moralitatea, un detaliu...

Acesta nu a nominalizat vreun cadru didactic aflat în pericol de disponibilizare. Este de notorietate că, de exemplu, colega lui, Ramona Bacter, cadru didactic la departamentul de Zootehnie şi Agroturism, a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită.

Intervenţia decanului a avut loc chiar la finalul dezbaterii, când mulţi dintre participanţi erau deja pe picior de plecare. Astfel, n-a născut reacţii vocale în sală, nici de susţinere, nici de opoziţie. Singurul care a comentat vizavi de această sugestie a fost preşedintele Căuş, care a spus că dascălii au şi o obligaţie de a fi morali. "Eu sunt de acord că au plătit, dar cadrele didactice trebuie să fie un exemplu de moralitate şi integritate pentru studenţi", a spus Căuş.

Propunerea lui Chereji, ca de altfel toate propunerile ridicate în timpul dezbaterii, vor fi supuse votului Senatului Universităţii. O dezbatere similară mai este programată vineri, la ora 12, tot în Aula Magna a instituţiei.