A fost forfotă, vineri seară, la Universitatea din Oradea, cu prilejul Nopţii Cercetătorilor. Profesorii şi studenţii, dar nu numai, şi-au etalat rezultatele cercetărilor ştiinţifice, iar sute de curioşi, îndeosebi elevi, le-au examinat cu atenţie.

De pildă, la standul Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial, a fost expusă macheta unei case smart, făcută de proaspăt absolventul Adrian Chereji. "Are senzori de prezenţă, de temperatură şi umiditate şi este automatizată. Becurile se aprind numai când detectează prezenţă şi astfel se reduce consumul. De asemenea, are o interfaţă web, prin care putem controla de la distanţă funcţiile din casă, precum încălzirea", a explicat Adrian (foto). Sistemul pe care l-a creat poate fi cu uşurinţă montat într-o locuinţă, a precizat tânărul.

Casa smart, Adrian CherejiTot aici, doritorii au putut să-şi încarce bateria în telefon cu un acumulator creat în facultate şi au putut vedea cum funcţionează o mini-eoliană alimentată de un panou solar, la rândul lui "hrănit" cu un bec care imită energia solară.

La standul Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, vizitatorii au putut testa diferite aparate folosite pentru măsurători şi au văzut mostre de materiale de construcţii. O altă atracţie a fost un braţ robotic realizat de studentul Kovacs Gabor de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei.

Ca în fiecare an, copiii au fost atraşi de roboţeii creaţi de studenţii orădeni, dar şi de liceenii membri în cluburi de profil, şi care ştiu urmări anumite trasee sau se pot deplasa, ocolind obstacole.

Participanţii cu înclinaţii artistice şi-au găsit de lucru la standul Facultăţii de Arte, unde au fost invitaţi să creeze o poveste folosind vopseluri şi nişte figurine, iar cei amatori de mişcare au putut testa ghetele Kangoo Jumps aduse de antrenoarea Kinga Sebestyen. Instructoare a fost chiar prorectoriţa Ligia Burtă, convinsă că folosirea acestor ghete îmbunătăţeşte starea de sănătate.

Adolescenţii au găsit o atracţie şi la standul Poliţiei Bihor. Agenţii au adus o pereche de ochelari care reproduc vizual staarea de alcoolemie de 1,3 la mie, astfel că toţi curioşii au putut vedea cât de "ameţiţi" sunt dacă beau prea mult şi, fireşte, au înţeles de ce nu trebuie să se urce la volan, dacă au consumat alcool.

Ca în fiecare an, Noaptea Cercetătorilor a însemnat şi o ocazie pentru curioşi să facă un tur în laboratoarele Universităţii, văzând astfel ce dotări au facultăţile orădene.  De asemenea, şi-au prezentat munca şi aparatele şi câteva firme locale, dar şi instituţii precum Jandarmeria ori ISU Crişana.

Aceasta a fost a şasea ediţie a evenimentului, la Universitatea din Oradea, şi s-a desfăşurat simultan în peste 20 de oraşe din România şi alte 350 din Europa.