Orădenii sunt invitaţi din nou la bal spre sfârşitul acestei prime luni de primăvară. De data aceasta, însă, distracţia are un scop caritabil.

Cunoscuţi pentru felul în care sprijină comunitatea, membrii clubului Rotaract, toţi cu vârste de până la 30 de ani, au lansat un nou proiect şi se bazează pe ajutorul orădenilor pentru a-l duce la capăt, organizând balul caritabil "Sunetul Talentului". Sumele strânse de la participanţi vor fi folosite pentru a cumpăra instrumentele necesare unor - de ce nu? - viitori muzicieni de seamă.

În slujba binelui

Înfiinţat în urmă cu aproape jumătate de secol, Rotaract este un program internaţional menit să implice tinerii în proiecte din care pot învăţa şi, în acelaşi timp, ajuta comunităţile din care fac parte.

În Oradea, clubul Rotaract organizează în fiecare an activităţi precum "O cană de fericire" - în cadrul căreia membrii şi voluntarii vând vin şi ceai fiert, strângând astfel bani pentru copiii din medii defavorizate, "Astăzi tu dăruieşti" - o colectă de alimente neperisabile, destinate mai ales mamelor care îşi cresc singure copiii, şi "Jos textila, întoarce fila" - un târg de carte al cărui scop e promovarea lecturii şi ajutorarea familiilor în dificultate.

În urmă cu aproape patru ani, la aniversarea a 10 ani de activitate, clubul local a organizat un bal caritabil a cărui finalitate a fost renovarea şi dotarea sălii de sport a Şcolii Gimnaziale Ioan Slavici, reuşind să adune 30.000 lei, iar de contribuţia lor se bucură acum peste 500 de elevi.

Miză mărită

Anul acesta, Rotaract Club Oradea a lansat un nou proiect îndrăzneţ, hotărând să ajute copiii talentaţi din oraş prin dotarea Liceului de Artă cu instrumente muzicale noi. Unic prin profilul său vocaţional-artistic, liceul are peste 1.000 de elevi în clasele primare, gimnaziale şi liceale, mulţi dintre ei premiaţi la concursuri importante. Instituţia de învăţământ nu are, însă, toate dotările care ar trebui să-i ajute să-şi şlefuiască talentul, aşa că în unele cazuri instrumentele muzicale sunt folosite de mai multe clase prin rotaţie.

"Instrumentele pe care dorim să le achiziţionăm în urma balului sunt necesare pentru 10 copii talentaţi, cu rezultate deosebite, dar cu o situaţie financiară precară", spun organizatorii balului caritabil: câte un clarinet, flaut, oboi, trompetă, vioară, violoncel, chitară, precum şi două inexistente în dotarea de acum, adică un pian de concert şi o marimba, instrument de percuţie asemănător unui xilofon. Suma necesară pentru achiziţii este 10.000 euro, iar după ce elevii selectaţi de Rotaract vor absolvi liceul, instrumentele vor rămâne pentru generaţiile următoare.

Bal cu premii  

Pe 31 martie, la sala de evenimente Pallazzo, va avea loc Balul "Sunetul talentului", în cadrul căruia participanţii vor fi răsfăţaţi cu un meniu ales, dar şi cu un program artistic susţinut, parţial, chiar de elevii Liceului de Artă. De asemenea, organizatorii le-au pregătit celor prezenţi un moment asigurat de Dan Puric şi, apoi, o petrecere. "Credem că putem schimba vieţile acestor copii în bine. Credem că îi putem ajuta să îşi împlinească visele", le transmit organizatorii tuturor celor dispuşi să sprijine iniţiativa.

Preţul participării la balul caritabil este de 200 lei, biletele putând fi cumpărate de la Rewine Bar (str. Republicii nr. 23) sau rezervate telefonic, la numărul 0748.410.235. La Pallazzo, musafirii vor fi invitaţi să se înscrie, plătind încă 25 lei, şi la o tombolă cu premii-surpriză. Pentru a-i convinge, membrii Rotaract dezvăluie că unul dintre premii va fi un city-break pentru două persoane la Praga.

Altfel spus, pentru câştigători se va împlini zicala "bine faci, bine găseşti"...