Actorii orădeni ai Teatrului Regina Maria şi regizorul Claudiu Goga au un mesaj pentru politicieni. Şi l-au transmis cât se poate de clar, duminică seara, la premiera spectacolului "...Escu", de Tudor Muşatescu, autor care a scris celebra comedie despre mârşăvia clasei politice.

În interpretarea de la Teatrul orădean, în scenă prind viaţă şi cinci celebri politicieni români, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis, şeful PSD, Liviu Dragnea şi premierul Viorica Dăncilă. Ei au fost transformaţi în pitici de grădină, pe care, la un moment dat, un actor se preface că urinează. Scena a stârnit aplauze puternice din partea publicului.

"Politica e ca moda"

Premiera comediei satirice "...Escu" a strâns peste 500 de spectatori la sala mare a Teatrului Regina Maria. Spectacolul a fost realizat pe baza piesei cu acelaşi nume scrisă în 1933 de Tudor Muşatescu.

Povestea este centrată în jurul încercărilor disperate şi lipsite de moralitate ale lui Decebal Necşulescu - interpretat de Sorin Ionescu - de a ajunge cât mai repede în funcţia de ministru, motiv pentru care îşi schimbă din mers, de mai multe ori, culoarea politică.

De altfel, încă de la început, Decebal Necşulescu îi spune socrului său - care nu voia să-şi schimbe opţiunea şi să devină socialist - că "politica este ca moda" şi nu trebuie luată prea în serios.

În spectacol sunt prezentate, în notă ironică, şi aranjamentele din spatele alegerilor, precum şi alte metehne din lumea politică, cum ar fi şantajul.

Politicieni... udaţi

După pauză, orădenii prezenţi la spectacol au avut parte de o surpriză. La începutul părţii a doua a producţiei, pe scenă au fost aduşi cinci pitici de grădină, dar nu unii obişnuiţi. Ei fuseseră anume creaţi astfel încât să poarte trăsăturile unor personaje celebre din lumea politică de astăzi. Este vorba despre preşedintele Klaus Iohannis, şeful PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă, ex-preşedintele Traian Băsescu şi fosta "blondă de la Cotroceni" Elena Udrea.

Deşi nu li s-au folosit direct numele, politicienii caricaturizaţi au fost incluşi şi într-o scenă din spectacol, prin intermediul căreia regizorul şi actorii şi-au spus părerea despre clasa politică actuală, reprezentată de cele cinci personaje.

Mai precis, actorul Alin Stanciu, "îmbrăcat" în rolul lui Traian Necşulescu, beat şi nervos pe succesul nemeritat al fratelui său Decebal, urinează tocmai pe piticii de grădină, folosindu-se de o sticlă cu apă de la recuzită.

Scena a stârnit aplauze puternice din partea publicului prezent la premieră, semn că mesajul cât de poate de evident al actorilor a fost împărtăşit şi de spectatori. "Foarte actuală povestea. Măcar în teatru să se spună adevărul despre oamenii de la putere", a spus unul dintre aceştia după încheierea spectacolului.

Mită... mică

Producţia "...Escu" de la Oradea a fost rezultatul viziunii regizorale a lui Claudiu Goga, premiat cu UNITER şi aflat la a doua colaborare cu Teatrul Regina Maria.

După încheierea spectacolului, la ieşire, orădenii au fost serviţi cu mici, tăiaţi în bucăţi. "Am vrut să imităm mita din timpul campaniei electorale", a explicat un voluntar al teatrului. Unii spectatori nu s-au lăsat cumpăraţi: "Nu, mulţumesc, nu primesc mită", a spus amuzată o orădeancă.

Din distribuţia spectacolului mai fac parte Şerban Borda, Anda Tămăşanu, Elvira Rîmbu, Petre Ghimbăşan, Denisa Vlad, Sebastian Lupu, Pavel Sîrghi, Alexandru Rusu, Eugen Neag, Mirela Niţă Lupu, Adela Lazăr şi Adrian Lcoovei.

Următoarele reprezentaţii vor avea loc pe 2 aprilie şi 20 aprilie, ambele de la ora 19. Biletele se pot achiziţiona fie pe biletmaster.ro, fie la Agenţia de Bilete a Teatrului, deschisă de marţi până vineri de la 12 la 18, sâmbătă de la 10 la 13 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.