Orădenii sunt invitaţi la începutul săptămânii viitoare, mai precis în perioada 20 şi 22 ianuarie, la Universitatea din Oradea, la gala "Expediţia – Chemare în necunoscut".

Evenimentul organizat de Clubul de Speologie Cristal din Oradea îi va aduce în Aula Magna pe unii dintre cei mai aventuroşi români, inclusiv pe Avram Iancu, un temerar din Petroşani care a traversat Dunărea şi Canalul Mânecii fără a fi echipat în costum de neopren, înotând doar în slip şi cu o cască.

"Expediţia – Chemarea în necunoscut" se află la cea de-a XV-a ediţie. Aceasta este şi printre singurele evenimente din România în care sunt prezentate cele mai diverse forme de a petrece timpul în natură: speologie, alpinism, drumeţie, cayaking, alergare montană.

"Evenimentul este dedicat, de către cei ce au avut posibilitatea să-şi depăşească propriile limite, tuturor celor care iubesc cu adevărat muntele şi aventura", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Activităţile vor începe luni, în 20 ianuarie, de la ora 17.30 în Aula Magna, cu lansarea cărţii "Schimbarea eşti tu". Aceasta este scrisă de Avram Iancu, bibliotecarul de pe Valea Jiului care în 2016 a reuşit, după multe antrenamente, să traverse Canalul Mânecii înotând fără costum de neopren, ci doar cu o cască şi un slip, iar în 2017 a traversat Dunărea de la izvor până la vărsare, în acelaşi mod.

Seara se va încheia cu două documentare realizate de Iancu, care vor prezenta călătoria înotătorului pe Dunăre, respectiv o altă pasiune de a sa: maratonul în condiţii extreme.  

Marţi va fi ziua dedicată călătoriilor, când, începând cu ora 18, mai mulţi aventurieri vor povesti expediţiile lor din România sau din străinătate. Între aceştia, Renata Măduţa va vorbi despre o vizită în Muntenegru, Gabriela Ipia despre o aventură în America de Sud, Szillard Bucs despre lilieci şi Andrei Costea despre iniţierea în medicina montană.

În ultima zi, în 22 ianuarie, speologii vor vorbi, tot de la ora 18, despre explorările lor din cele mai ascunse peşteri ale din România. Răzvan Dumbravă şi Dan Pitic îşi vor rememora aventura lor din Peştera bihoreană Osoi, unde se poate ajunge doar târâş. O poveste interesantă se anunţă a fi şi a lui Crin Trandafil Theodorescu care va dezvălui prin imagini secretele peşterii Tăuşoare.

Seara se va încheia cu prezentarea filmului "Full Time Challenge", realizat de alipinistul Mihnea Prundeanu.

Chemare in necunoscut