Expoziţia "Capriciile Modei", realizată în colaborare cu Muzeul Municipiului Bucureşti, a fost vernisată, joi, la Muzeul Oraşului Oradea.

Evenimentul i-a avut ca invitaţi pe Angela Lupşea, directorul Muzeului Oraşului Oradea - Complex Cultural, pe muzeograful Gabriela Lobonţ, dar şi pe curatorul Maria - Camelia Ene, expert în costume şi accesorii vestimentare de epocă de la Muzeul Municipiului Bucureşti.

Proiectul expoziţional este o incursiune în lumea eleganţei feminine, reprezentată de excepţionale piese autentice de costum şi accesorii vestimentare, din perioada anilor 1850 - 1950, imagini după fotografii de epocă precum şi piese de artă decorativă: cristal-porţelan, metal, mobilier şi artă plastică.

"Expoziţia, care a fost deschisă cu ocazia evenimentelor din cadrul Nopţii Muzeelor, evidenţiază varietatea costumului femeiesc făcând o radiografie a vieţii urbane, dar şi a elitei sociale din veacul al XIX-lea, precum şi bogăţia patrimoniului Muzeului Municipiului Bucureşti", a declarat directorul MoO, Angela Lupşea.

"Îi mulţumim doamnei Maria - Camelia Ene pentru devotamentul şi pentru munca pe care a depus-o, pentru că nu a fost uşor să regândească toată colecţia pentru a se potrivi în spaţiile propuse de către Muzeul Oraşului Oradea. După cum se vede, totul arată foarte bine, adică noi aşa credem că totul a ieşit foarte bine, şi ne bucurăm că avem o astfel de expoziţie în muzeul nostru. Sunt rochii, costume de epocă, piese vestimentare, dar şi piese de artă decorativă", a declarat Gabriela Lobonţ, muzeograf la Muzeul Oraşului Oradea.

Următorul invitat care a luat cuvântul a fost curatorul Maria - Camelia Ene, şef birou Istorie Bucureşteană din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti.

"Am venit cu o mulţime de obiecte, obiecte vestimentare, accesorii, dar cele prezentate aici sunt doar o bucăţică, o părticică din colecţia noastră. Avem o colecţie de două mii de obiecte fiind ce mai mare colecţie de costume din ţară, toate obiectele sunt autentice", a declarat curatorul Maria - Camelia Ene. Aceasta a continuat povestind despre moda în Ţările Române.

"Călătorii străini care au venit în Ţările Române au văzut moda, au trecut prin Transilvania, au intrat în Ţara Românească şi nu puteau să înţeleagă trecerea asta bruscă de la rochia cu crinolină, la femeile îmbrăcate oriental. Moda occidentală a pătruns mai greu, dar s-a împământenit şi, la fel ca doamnele din Europa de la curtea Franţei, şi boieroaicele din Ţara Românească îşi vor schimba stilul", a continuat aceasta.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 17 mai - 23 august 2019, la Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural, Cetatea Oradea Corp B, etajul 2, sălile 3 – 5, în intervalul orar 10.00 – 18.00, de luni până duminică, inclusiv.

Mariana Chiriac
studentă jurnalism