Final de stagiune la Filarmonica de Stat Oradea, joi, de la ora 19, cu invitaţi de seamă şi lucrări atrăgătoare. Din program fac parte uvertura Coțofana hoață de Gioachino Rossini, cu un caracter luminos şi plin de umor, Concertul pentru piccolo și orchestră de coarde în Do major, RV 443 de Antonio Vivaldi, a cărui creaţie, deşi pierdută în mare parte, cuprinde totuşi peste 450 de lucrări concertante, lucrări sacre, compoziţii vocale şi 29 de opere.

Seara continuă cu Fantezia pe teme din opera Rigoletto de Giuseppe Verdi - Wilhelm Popp. Autorul W. Popp a fost un compozitor, pianist și flautist german, care a compus peste 600 de lucrări, multe dintre ele fiind destinate flautului. Concertul se încheie cu Simfonia a IV-a „Italiana” în La major, op. 90 de Felix Mendelssohn-Bartholdy, ce oferă o atmosferă armonioasă şi plină de elan.

Dirijoarea invitată, Marta Gardolińska, a studiat la Varșovia, Viena și Maine (USA). A participat la cursuri de măiestrie şi a fost premiată în cadrul a numeroase concursuri. În prezent deține postul de dirijor la Orchestra Simfonică din Bournemouth.

Solistul invitat, Matei Ioachimescu, numit în anul 2013 "Ambasador al integrării" de către Ministerul de Externe al Austriei pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, este unul dintre cei mai rafinați muzicieni ai generației sale. A studiat flautul la București, este absolvent al Universității de Muzică din Viena. Ca solist prezintă atât concerte clasice, cât și prime audiții de lucrări contemporane, împreună cu orchestre filarmonice din țară și din străinătate. Artistul este invitat ca membru al juriului în competiții internaționale și susține workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România și Croația.