Orădenii sunt invitaţi la o incursiune în arta şi cultura autentică a Indiei. Miercuri seară, 29 mai, începând cu ora 18.30, la Filarmonica de Stat din Oradea, va avea loc Festivalul Namaste India, un spectacol de muzică şi dans prezentat de șase artişti din această ţară.

Curioşii vor avea şansa să descopere îmbinarea muzicală a două instrumente tradiţionale - flautul din bambus (bansuri) şi tabla - precum şi o prezentare captivantă de dans Mohiniyattam, un stil de dans lent specific părţii de Sud a Indiei, după cum arată organizatorii, într-un comunicat de presă. Numele dansului provine de la termenul Mohini, un avatar feminin al zeului Vishnu, care îşi foloseşte calităţile de seducţie pentru a aservi binele. Astfel, Mohiniyattam se remarcă prin feminitate şi gingăşie, fiind caracterizat prin muzica melodioasă şi unduirea ritmică a corpului, precum valurilor oceanului.

Cea care va atrage privirile prin mişcări va fi dansatoarea Neena Prasad (foto).

Dansul este originar din Kerala. Această regiune este un "tărâm" al mirodeniilor, un stat sud-indian cu deschidere la Marea Arabiei, cunoscut pentru natura tropicală. Mohiniyattam este un stil de dans care a preluat nu doar ritmul lent al stilului de viaţă din sud, dar şi frumuseţea specifică acestor locuri.

"Puterea muzicii şi a dansului de a înălţa sufletul şi de a captiva simţurile va constitui tema centrală a spectacolului, promiţând o experienţă artistică deosebită pentru public", se arată în comunicatul de presă.

Ajuns la cea de-a XI-a ediţie, dar numai la a doua în Oradea, festivalul "Namaste India" este organizat de Centrul Cultural "Rabindranath Tagore", cu sprijinul Consiliului Indian pentru Relaţii Culturale, al Ambasadei Indiei la Bucureşti şi al Incredible India - Oficiul pentru Turism din Paris.

Biletele s-au pus deja în vânzare pe eventbook.ro la preţul de 35 de lei pentru categoria II şi 45 de lei pentru categoria I.