Trupa Operei Maghiare din Cluj-Napoca vine, pe 20 ianuarie, la Oradea împreună cu soprana Erika Miklósa, distinsă cu mai multe premii în Ungaria, pentru a pune în scenă opera în trei acte a lui Giuseppe Verdi "Rigoletto", o poveste tragică despre sacrificiul de sine.

Operă tragică

Anunţul a fost făcut, joi, într-o conferinţă de presă, de directoarea Teatrului Szigligeti, Czvikker Katalin, întrucât teatrul maghiar va fi gazda evenimentului.

Opera îl are în centru pe Rigoletto, un bufon al curţii ducelui de Mantova. El este recunoscut pentru sarcasmul său şi speră ca acesta să nu se întoarcă împotriva lui. Totul se schimbă în momentul în care fiica sa, Gilda, se îndrăgosteşte de duce şi, în plus, iese la iveală viaţa dublă a lui Rigoletto.

"Rigoletto" a rămas una dintre cele mai îndrăgite opere ale lui Verdi, o poveste care prezintă tragedia acceptării, a iubirii şi a sacrificiului de sine cu o profunzime demnă de Shakespeare şi o muzicalitate deosebită, au subliniat reprezentanţii Teatrului Szigligeti.

Protagonişti importanţi

Protagonista spectacolului de operă va fi soprana Erika Miklósa, premiată pentru talentul ei în Ungaria, care va interpreta rolul Gildei. "Ne doream de mult să o aducem pe Erika Miklósa în Oradea", a precizat directoarea teatrului maghiar.

În rolul lui Rigoletto va juca Sándor Balla, iar în rolul ducelui de Mantova va juca actorul István Horváth. Dirijor va fi József Horváth.

Piesa se va desfăşura în 20 ianuarie de la ora 19. Biletele pentru acest spectacol se pot achiziţiona de luni până vineri între orele 14-19 de la agenţia de bilete a Teatrului Szigligeti.

Spectacolul face parte din cadrul mai multor evenimente dedicate Zilelor Culturii Maghiare.

Pe lângă opera "Rigoletto", Zilele Culturii Maghiare vor mai cuprinde şi o lansare de carte a istoricului Béla Nagy, unde vor fi prezentate mai multe documente valoroase ale celor 220 de ani de istorie a teatrului maghiar.

După lansarea de carte va avea loc o reprezentaţie a primului muzical maghiar "Cele trei nopţi ale unui iubiri", regizat de dramaturgul orădean Miklós Hubay. În cadrul aceleiaşi sărbători, sunt programate la finalul lunii ianuarie două spectacole omagiale dedicate poetului Ady Endre, la 100 de ani de la moartea marelui poet.