Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai va găzdui pe 22 octombrie o triplă lansare de carte la care vor participa oaspeţi din Franţa. Evenimentul se va desfăşura în cadrul manifestărilor literare "Punţi peste Crişuri" ale Cenaclului Internaţional "Prietenii Poeziei", coordonatori fiind Ionuţ Caragea şi Dan. H. Popescu.

Evenimentul va avea loc în amfiteatru, începând cu ora 17.

În prima parte a evenimentului se va lansa volumul de poeme "Iubirea mea abisală" (Ed. Fides, 2019), semnat de Ionuţ Caragea. Ediţia franceză a acestui volum, publicată la editura Stellamaris din Brest în 2018, a câştigat premiul François-Victor Hugo, oferit de Societatea Poeţilor Francezi, cea mai veche şi mai prestigioasă societate de poezie din Franţa. 

Evenimentul va continua cu lansarea volumului de poeme "Când umbrele trec strada" (Editura Pim, 2019), semnat de Teodor Dume. Şi ediţia franceză a acestui volum a fost publicată în 2019 la editura Stellamaris.  

Evenimentul se va încheia cu lansarea cărţii "XURA" (roman şi poeme, editura Fides, Iaşi, 2019), creată după un fragment de joc de roluri bazat pe "Tărâmurile viselor" de H. P. Lovecraft. Această carte este o traducere în limba română a ediţiei originale care a apărut în 2013 la editura Stellamaris. Directorul editurii Stellamaris şi autor principal al ediţiei franceze: Michel Chevalier. Traducerea în limba română: Amalia Achard. Revizor şi îngrijitor al traducerii poetice: Ionuţ Caragea. Grafica: Annaïg Morel şi Stéphane Butreau. Ilustraţia copertei: Stéphane Butreau. Redactor de carte: Dumitru Scorţanu (directorul editurii Fides). 

Invitaţi speciali la eveniment sunt Michel Chevalier, Amalia Achard, Annaïg Morel, Stéphane Butreau (toţi din Franţa). Cărţile vor fi prezentate de Ionuţ Caragea şi Florian Chelu-Madeva.

După cum menţionează autorul Stellamaris (Michel Chevalier) în cuvântul înainte din XURA, "această carte este o creaţie colectivă. Înainte de toate, un omagiu, dar şi expresia recunoştinţei faţă de marele scriitor H. P. Lovecraft, necunoscut în timpul vieţii sale, dar care a ştiut să creeze un mit atât de "real" încât să devină universal şi în care milioane de oameni să se regăsească. Din el fac parte şi "Tărâmurile viselor", unde se desfăşoară o mare parte a povestirii. Este, totodată, şi o dare de seamă romanţată şi poetizată a unei campanii de joc de roluri. Pentru necunoscători, este o modalitate prin care un grup de prieteni creează împreună o poveste. Dacă povestea este o creaţie colectivă, alegerea formei şi a redactării, atât în cazul romanului cât şi a poemelor ce-l ilustrează, sunt rezultatul "penelului" meu. Am ales să completez proza relatării cu poeme, aşa cum, în unele filme sau desene animate, pete de culoare vin să însufleţească o structură în alb şi negru".