Turcia, ţara cu cea mai scăzută rată de reciclare din întreaga Europă, încearcă să stimuleze sustenabilitatea cu măsuri inovatoare. În Istanbul, oraş cu 15 milioane de locuitori, călătoriile cu metroul pot fi acum plătite cu flacoane şi cutii de aluminiu.

Autorităţile locale au amplasat în staţiile de metrou automate care colectează, sortează şi taie reciclabilele, iar în schimb oferă călătorului sume de bani, pe cardul de acces în trenul subteran.

Pentru a obţine un tichet de călătorie la valoarea minimă, de 260 de cenţi turceşti, un navetist va trebui să predea zeci de PET-uri şi doze, deoarece valoarea unui deşeu reciclabil este între 2 şi 6 cenţi.

Totuşi, reprezentanţii autorităţilor locale se arată încrezători şi spun că această metodă va contribui, întâi de toate, la educarea cetăţenilor, care vor înţelege astfel că reciclarea are un folos.

Considerată cea mai risipitoare ţară din Europa, Turcia este şi singurul stat de pe continent care şi-a înrăutăţit ratele de reciclare între anii 2000 şi 2012.