China şi-a ţinut promisiunea de a reduce numărul de alpinişti care încearcă să escaladeze Muntele Everest, prin închiderea taberei de bază de pe o latură a muntelui, în Tibet.

Decizia de a opri accesul alpiniştilor face parte dintr-o campanie masivă de curăţenie declanşată de autorităţile chineze, care susţin că zona a fost umplută cu deşeuri de cei care încearcă să ajungă în vârful muntelui.

De acum înainte, în fiecare an, vor avea dreptul să treacă dincolo de o mănăstire aflată la o altitudine de aproximativ 5.200 metri doar 300 de alpinişti, în baza unor permise speciale.

Cei care vor încerca să urce fără autorizaţie vor fi trimişi înapoi. "Zona va fi închisă pentru o perioadă nedeterminată, în principal pentru conservarea ecologică", a declarat Tang Wu, de la comisia de turism care administrează muntele Everest.

O parte a acestuia se află în China şi Nepal. În fiecare an, aproximativ 60.000 de alpinişti şi ghizi vizitau partea nordică a muntelui, pe care China îl numeşte folosind denumirea tibetană, Mount Qomolangma.