Ca şi cum n-ar fi destulă poluarea de pe Terra, în curând gunoaiele vor pica şi din Cosmos. Un grup de cercetători din mai multe colţuri ale lumii au avertizat, într-un articol publicat recent într-o revistă de ştiinţă din Canada, că deşeurile spaţiale vor începe să cadă pe suprafaţa Pământului, provocând pagube uriaşe, poate chiar catastrofale.

Resturi de sateliţi, instrumente pierdute de astronauţi şi deşeuri rezultate din activitatea Staţiei Spaţiale Internaţionale vor ajunge pe planeta noastră în următorii 20-25 de ani, estimează oamenii de ştiinţă.

Cele mai expuse continente vor fi America şi Asia, iar cea mai multă mizerie spaţială o provoacă SUA şi Europa. Viteza de deplasare a acestor resturi este foarte mare, cercetătorii calculând că un obiect cu dimensiunea de un centimetru ar putea atinge până la 16.000 km/oră. Implicit, forţa sa la căderea pe pământ va fi uriaşă.

În acest context, ministrul japonez al apărării a anunţat că până în anul 2023 ţara sa va plasa un radar care să ţină sub observaţie deşeurile spaţiale. În total, în jurul Terrei zboară, conform estimărilor, 14.000 de fragmente de gunoi spaţial.