Impresionat de discursul președintelui Consiliului European, Donald Tusk, de la ceremonia de preluare de către România a președinției Consiliului UE, legendarul portar al Stelei Helmuth Duckadam i-a trimis acestuia un cadou: o pereche de mănuși de portar cu autograf și două sticle de pălincă făcute chiar de el. potrivit Telekom Sport.

La evenimentul desfășurat la Ateneul Român, Donald Tusk a amintit de performanța lui Duckadam din finala Cupei Campionilor și a spus că România va trebui să apere integritatea și fundamentele civizilizației politice europene cu aceeași hotărâre.

"Sunt toţi eroi ai imaginaţiei mele, la fel ca sportivii români de seama Nadiei Comăneci şi ai Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal, de la Sevilla, din 1986, când Steaua Bucureşti a învins Barcelona. Şi aş vrea să fac un apel la români să apere, vreau să apere în România fundamentele civilizaţiei noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la Sevilla, în finala Cupei Campionilor. Atunci şi mie mi s-a părut imposibil, dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi", a spus Donald Tusk.

Duckadam a povestit, la Digi Sport Special, cum a urmărit discursul lui Tusk: "Am văzut, împreună cu familia. Nici prin cap nu-mi trecea aşa ceva, dar sunt foarte mândru şi foarte fericit că, la un asemenea nivel, mi se pomeneşte numele şi sunt foarte emoţionat. (...) Mi s-a părut că e un moment unic, în care luăm preşedinţia UE şi m-am uitat la acest eveniment, chiar dacă nu mă interesează politica în mod direct, totuşi urmăresc acest fenomen. Cred că a fost mai interesant pentru mine, de aici, pentru că, de acolo, emoţiile ar fi fost mult mai mari când cineva vorbeşte la aun asemenea nivel despre tine. Mă bucur că, după 33 de ani, performanţa Stelei a fost apreciată".

foto: Telekom Sport