Regizoarea Adina Pintilie a primit premiul Ursul de Aur pentru filmul "Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not", la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de la Berlin, care are loc sâmbătă seară.

Filmat pe o perioadă de zece săptămâni, între anii 2015 şi 2017, cu o distribuţie mixtă de actori profesionişti (Tomas Lemarquis, Laura Benson) şi persoane reale, "Nu mă atinge-mă" este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane, arată site-ul stirileprotv.ro.

Este o performanţă cu atât mai importantă cu cât acesta este lung-metrajul de debut al regizoarei. Presa consideră surprinzătoare alegerea juriului, având în vedere caracterul experimental al filmului. 

"Nu ne aşteptam deloc la asta, dar e foarte important acest premiu, pentru că am vrea că dialogul pe care "Nu mă atinge-mă" îl propune să fie deschis către toată lumea", a declarat românca la final, vizibil surprinsă de deizie.

Adina Pintilie şi-a invitat pe scenă întreaga echipă aflată în sală - tehnicieni, actori şi oameni obişnuiţi care au jucat în filmul ei.

"Nu mă atinge-mă", tradus pentru varianta internaţională "Touch me not", este un experiment între ficţiune şi documentar, şi abordează prejudecăţile oamenilor legate de intimitate.

Filmul, care s-a „bătut” pentru acest titlu cu altele 17, este coprodus de Bianca Oana şi Philippe Avril. Filmul este o coproducţie România / Germania / Cehia/ Bulgaria / Franţa, iar, în 2012, proiectul a fost selecţionat pentru Atelierul secţiunii Cinéfondation de la Festivalul de la Cannes.

"Au fost cateva zile foarte interesante. Am fost curioasa sa vad cum vor reactiona presa si spectatorii, pentru ca filmul este o invitatie la dialog. Provocam privitorul sa isi reconsidere ideea despre intimitate, frumusete. Reactiile au fost impartite, iar asta spune multe despre... Filmul va fi perceput foarte subiectiv. Depinde de ce va atinge in fiecare. Pentru multi nu va fi confortabil, dar ii provocam sa faca o introspectie. ne bucuram mult pentru acest premiu. Are sens, pentru ca filmul este necesar, mai ales in zilele acestea, cand frica fata de celalalt creste si exista atat de multe conflicte in lume. Este o invitatie la empatie. Sa il accepti pe celalalt care este diferit de tine", a declarat Adina Pintilie, potrivit HotNews, in conferinta de presa organizata dupa incheierea ceremoniei de decernare a premiilor.

Filmul prezinta oameni care tanjesc dupa intimitate, dar se tem de ea in acelasi timp. "Este o lupta interioara. Titlul este o contradictie intre nevoia de intimitate si frica de ea. Este o imposibilitate gramaticala, dar asta este ideea".

Lungmetrajul, o productie Romania-Germania-Cehia-Bulgaria-Franta, cu un buget de aproximativ 1 milion de euro, ii are in distributie pe Laura Benson ("Someone Else in the Evening"), Tomas Lemarquis  ("X-Men: Apocalypse") , Christian Bayerlein, Grit Uhlemann, Hanna Hofmann, Seani Love, Irmena Chichikova, Rainer Steffen, Georgi Naldzhiev si Dirk Lange.

Decizie controversata

Presa internațională a comentat îndelung alegerea filmului româncei. Hotnews noteaza ca Le Monde numeste filmul "Une excursion dans l'intimite" (O excursie in intimitate), „departe de a aduna voturi in unanimitate printre critici si primii spectatori (Berlinala este un festival deschis publicului)”. „De la terapia de grup ca experienta, regizoarea isi conduce personajele in pura fictiune iar barbatii si femeile detin rolul pe care-l au in realitate. Aceasta excursie in intimitate, ghidata de doua priviri feminine, cea a actritei si cea a regizoarei, uneori prezenta pe ecran, a sedus cel de-al doilea juriu, cel care a atribuit premiul pentru "cel mai bun lungmetraj de debut", mai scrie Le Monde.  

Cotidianul spaniol El Pais vorbeste despre "o alegere discutabila" a presedintelui juriului care a preferat filmul Adinei Pintilie, spunand ca cea de-a 68-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin este „o editie care nu va fi amintita pentru cea mai buna selectie din competitie”. ”Juriul, prezidat de regzorul german Tom Tykwer, a preferat sa evidentieze o realizare care se afla la granita dintre realitate si fictiune, in care se aud conversatii in limba engleza si in germana, si care se incadreaza perfect in sectiunea "pelicula din festival cu caracteristici de experiment". "Totul este filmat cu raceala estetica si afectiune pentru protagonisti", concluzioneaza criticii de la El Pais. 

The Guardian spune ca "filmul "Nu ma atinge-ma/ Touch Me Not, un film romanesc despre frica de intimitate si realizarea eliberarii sexuale a fost castigatorul neasteptat al Ursului de Aur", in vreme ce The Hollywood Reporter nota ca filmul Adinei Pintilie, care apare in propriu rol, "impresioneaza prin inteligenta, incredere in sine si originalitate. 

Jurnalistii Variety au fost de parere ca, "daca cineva este socat de 'Nu ma atinge-ma', nu a inteles ideea'.

Al doilea Urs

Acesta este cel de-al doilea premiu Ursul de Aur obţinut de un lungmetraj regizat de un cineast român la Festivalul de la Berlin, după cel primit de Călin Peter Netzer pentru "Poziţia copilului", în 2013. De asemenea, în 2004, Cristi Puiu a primit un Urs de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj, pentru "Un cartuş de kent si un pachet de cafea".

Regizorul Călin Peter Netzer a făcut parte din juriul care a decis câştigătorul premiului pentru cel mai bun film de debut, alături de regizorul italian Jonas Carpignano şi Noa Regev, directorul executiv al Cinematecii din Ierusalim.

Premiul GWFF (Gesellschaft zur Wahrnehmung von Film- und Fernsehrechten), în valoare de 50.000 de euro, a fost introdus în 2006, pentru a sprijini noua generaţie de realizatori de film.

Premiul este împărţit între producătorul şi regizorul filmului desemnat câştigător.

Directorul festivalului, Dieter Kosslick, şi preşedinţii juriilor secţiunilor Competiţie, Panorama, Forum, Generation şi Perspektive Deutsches Kino au nominalizat 18 filme de debut anul acesta.

În vârstă de 38 de ani, Adina Pintilie a regizat şapte scurtmetraje şi două mediumetraje. Producţiile "Nu te supăra, dar..." (2007) şi "Oxigen/ Oxygen" (2010) au fost prezentate în peste 50 de festivaluri internaţionale, iar scurtmetrajul coregizat cu George Chiper "Balastiera#186" (2007) a fost selectat la Festivalul de film de la Locarno 2008 şi a câştigat premiul al doilea la Festivalul Internaţional de Film de la Miami şi menţiunea specială a Festivalului de la Trieste, în 2009. Festivalul de film de la Berlin a avut loc în perioada 15-25 februarie.