Începând de joi, orice persoană care deține sau intenționează să achiziționeze un vehicul poate să-i verifice istoricul, prin accesarea site-ului oficial al Registrului Auto Român www.rarom.ro.

Datele se obțin dacă solicitantul îşi introduce în aplicația „ISTORIC VEHICUL” adresa de email și numărul de identificare al vehiculului în cauză (seria de caroserie/șasiu). Aplicația va genera un cod de acces, îl va expedia pe adresa de email introdusă și, după validarea lui, va furniza către aceeași adresă de email informațiile considerate utile pentru deținătorul sau viitorul deținător al unui vehicul.

Datele generate sunt referitoare la activitățile derulate la RAR și la numărul de kilometri înregistrați în bordul mașinii (kilometri regăsiți în baza de date a RAR sau a stațiilor ITP autorizate), la existența/valabilitatea cărții de identitate a vehiculului, câteva date tehnice și de identificare, gradul de poluare, valabilitatea ITP.

Datele oferite reflectă configurația vehiculului și statutul acestuia și sunt valabile la data interogării acestora în sistemul informatic al RAR, care avertizează că informaţiile nu pot fi comercializate, iar dacă aplicația este accesată în mod abuziv, solicitantului îi va fi restricționat accesul. Aplicația poate fi accesată și de pe smartphone.

„Aplicația reprezintă politica RAR de a sprijini cumpărătorul unui vehicul și de a-l informa pentru ca acesta să facă o achiziție în cunoștință de cauză. Principalele beneficii pe care le-am identificat se referă la posibilitatea verificării în timp real a corectitudinii datelor cuprinse în documentele însoțitoare ale vehiculului, a valabilității ITP și a succesiunii înregistrărilor valorilor odometrului, care ar trebui să fie sub forma unei creșteri continue. Orice punct de inflexiune ridică un semn de întrebare cu privire la posibila fraudare a kilometrajului real al unui autovehicul”, a explicat purtătorul de cuvânt al RAR, Roxana Dima.

În perioada următoare, RAR are în vedere extinderea domeniului informațiilor pe care le oferă, prin includerea și a unor date referitoare la eventuale daune și/sau reparații care interesează structura de rezistență a unui vehicul.