Examenele din acest an şcolar de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat nu vor cuprinde teste grilă. Decizia a fost luată vineri, în urma unei întâlniri între ministrul delegat al Educaţiei, Rovana Plumb, şi reprezentanţii profesorilor, părinţilor şi ai elevilor.

Miercuri, Ministerul Educaţiei a anunţat că va introduce astfel de probe chiar la examenele din acest an şcolar, ceea ce intra în contradicţie cu Legea Educaţiei, care prevede că schimbările privind examenele naţionale se aplică din următorul an şcolar. În plus, după acest anunţ, pe site-ul Ministerului au fost publicate modele de subiecte, care apoi au fost şi scoase de pe site.

Mai mult, Ministerul Educaţiei a modificat subiectele de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat fără niciun anunţ prealabil şi fără să dezbată public aceste schimbări. 

Abia după ce subiectul a explodat în media, Rovana Plumb a chemat la discuţii reprezentanţii profesorilor, părinţilor şi ai elevilor, "pe tema noilor modele de subiecte pentru examenele din anul 2019: Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi Bacalaureat".Deocamdată, nu este clar când anume vor fi introduse testele grilă în examenele naţionale.