Parlamentul de la Londra a respins, marţi seară, proiectul acordului de "divorț” convenit cu Uniunea Europeană de către premierul britanic Theresa May. Acest vot, care reprezintă o înfrângere istorică pentru Theresa May, amplifică incertitudinea cu privire la viitorul Regatului Unit, cu două luni şi jumătate înainte de data prevăzută pentru ieşirea din UE.

Parlamentarii britanici au respins masiv (cu 432 de voturi „împotrivă” și 202 „pentru”) acordul de Brexit convenit de premierul conservator Theresa May cu Bruxelles-ul. Este cea mai dură înfrângere suferită în parlament de un lider britanic în istoria recentă a țării, notează presa internațională. 

După vot, opoziția a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului conservator condus de Theresa May. Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, de opoziție, a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului condus de Theresa May, cerând ca votul să aibă loc în termen de 24 de ore.

May i-a reasigurat pe cei care au votat la referendum părăsirea UE că votul lor va fi respectat și le-a cerut deputaților să vină cu soluții și să colaboreze cu Guvernul, scrie Reuters. ”Fiecare zi care trece fără ca această problemă să fie rezolvată înseamnă mai multă incertitudine, mai multă amărăciune și o rană tot mai mare”, apreciază May.

Premierul britanic a mai declarat că, dacă va rămâne în funcție, va lua legătura cu Bruxelles-ul și cu partenerii europeni în cel mai scurt timp pentru a continua negocierile.

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a scris pe Twitter că regretă votul Parlamentului britanic și cere Marii Britanii să-și clarifice cât mai repede intențiile. privind procedura de Brexit. Donald Tusk, președintele Consiliului European, crede că singura veste pozitivă ar fi ca Marea Britanie să rămână în UE. ”Dacă o înțelegere este imposibilă și nimeni nu o dorește, atunci cine va avea în cele din urmă curajul de a spune care este singura soluție pozitivă?”, s-a întrebat Tusk.

Votul din Parlamentul britanic asupra Acordului privind Brexit a avut loc marți seară, după examinarea unor amendamente prin care se cer modificări ale acestuia. Dezbateri asupra textului s-au desfășurat marți după-amiază în Camera Comunelor, acestea încheindu-se în cursul serii, cu o intervenție a premierului Theresa May. Ea a făcut apel, în intervenția sa, la „respectarea” rezultatului referendumului asupra Brexit și a cerut deputaților britanici să voteze în favoarea acordului de ieșire din UE pe care ea l-a negociat cu Bruxelles-ul.