Aeroportul Internaţional Debreţin, folosit intens şi de bihoreni, creşte. Potrivit hirado.hu, primăria oraşului vecin şi compania Wizz Air au anunţat, luni, că îşi extind "cooperarea strategică", ceea ce înseamnă că se va construi, printre altele, o nouă pistă şi se va mări capacitatea aeroportului.

Primarul László Papp a precizat, într-o conferinţă de presă, că pentru fluidizarea traficului din aeroport, se află deja în teste două porţi noi de control securitate, iar pentru îmbunătăţirea fluxului au fost montate alte două porţi de acces. De asemenea, a spus edilul, va fi mărită capacitatea de parcare, spaţiul bufetului, respectiv al magazinelor, precum şi serviciile de transfer.

László Papp a anunţat şi că pista de beton neutilizată în prezent, din apropierea pistei actuale de decolare, va fi demolată, iar în locul acesteia va fi construită o pistă nouă cu lăţimea de 45 de metri şi dotată cu un sistem modern de aterizare.

Toate aceste investiţii se fac pentru că autorităţile din Debreţin se aşteaptă ca în acest an aeroportul să aibă 600.000 de vizitatori, un număr record. În 2018, numai compania Wizz Air a atras în aeroport 353.000 de pasageri.

La rândul său, directorul executiv al Wizz Air, József Váradi, a anunţat că această companie va înfiinţa la Debreţin un complex de ateliere pentru întreţinerea şi deservirea aeronavelor, precum şi pentru pregătirea piloţilor şi formării inginerilor de aviaţie.

Aeroportul Internaţional Debreţin, dezvoltat pe fostul aeroport militar sovietic de la marginea oraşului, a lansat primă cursă de linie Wizz Air în 2012, Debreţin-Londra, iar de atunci două aeronave ale companiei au baza acolo.

Aşa cum şi viceprimarul Oradiei, Florin Birta, a subliniat recent, pe fondul polemicilor privind managementul prost al CJ Bihor şi al Aeroportului Oradea, în timp ce aerogara orădeană nu are curse externe, cea de dincolo de graniţă are în parcare numeroase maşini înmatriculate în Bihor.

În prezent, din Debreţin se poate zbura către destinaţii precum Londra, Paris, Tel-Aviv, Doncaster, Munchen, Milano, Dortmund, Barcelona, Eindhoven.