Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, duminică seară, după întrunirea Comitetului pentru Situații Speciale de Urgență, că toate zborurile înspre și dinspre Italia vor fi suspendate din 9 martie, ora 12, până în 23 martie, la aceeași oră.

„Am decis: Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia și din Italia pentru toate aeroporturile din țară, începând cu 9 martie, ora 12, ora României, până în data de 23 martie, ora 12, ora României”, a declarat Vela.

Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă comună cu ministrul transporturilor, Lucian Bode, de cel al Sănătății, Victor Costache, și de secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România cu escală faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin completarea unui document pe propria răspundere, la îmbarcarea în aeronavă”, a mai spus acesta.

Carantină sau izolare

În cadrul întâlnirii, CJSU a mai decis și informarea cetățenilor români care sosesc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, prin punctele de frontieră terestre, „faptul că sunt obligați să intre în carantină pe raza județului de graniță sau izolare la domiciliu”. „Aceștia își vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declarații pe proprie răspundere. De asemenea se va comunica cetățenilor români faptul că refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare constituie infracțiunea de fals în declarații și se pedepsește conform Codului Penal, instituindu-se și măsura obligatorie a carantinei”, a mai anunțat ministrul.

De asemenea, el a precizat și că se permite accesul în România a cetățenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România cu escală, prin toate punctele de frontieră, indiferent de mijlocul de transport utilizat, sub măsura obligatorie a carantinei.

„Sunt exceptate transporturile de marfă de minim 3 tone de la restricțiile impuse privind accesul pe teritoriul României”, a mai spus Vela.

Vezi toate declarațiile în înregistrarea de mai jos!


Anunțul a fost făcut după ce, duminică, Italia a devenit duminică ţara cea mai afectată de epidemia de coronavirus după China. Practic, numărul cazurilor a „explodat”. Conform Agerpres, Italia a înregistrat de la începutul epidemiei 7.375 de cazuri de Covid-19, dintre care 366 de decese. China se menţine pe primul loc, cu 80.695 de cazuri, dintre care 3.097 de decese.

În ultimele 24 de ore, Italia în înregistrat 133 de noi decese, ceea ce majorează la 366 numărul total de morţi de la începutul epidemiei, potrivit bilanţului oficial publicat duminică.

Numărul de cazuri de coronavirus a urcat la 7.375, cu 1.492 mai multe ca sâmbătă. Lombardia (nord), regiunea a cărei capitală este Milano şi care a fost plasată în carantină, rămâne cea mai afectată, cu 4.189 de cazuri şi 267 de decese. 

Cum se știe, în noaptea de sâmbătă spre duminică Guvernul italian a adoptat o serie de măsuri draconice pentru a stăvili epidemia, printre care închiderea de şcoli şi universităţi, plasând în carantină o zonă foarte mare a teritoriului său, cu 15 milioane de locuitori.

În România, bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns duminică la 15, patru cazuri de infectare fiind anunțate sâmbătă, când a fost confirmat și primul pacient bolnav în Capitală. Ultimele două cazuri au fost confirmate duminică, fiind vorba despre o femeie de 42 de ani din București și despre o femeie de 70 de ani din Mureș. Tot duminică, autoritățile au anunțat măsuri fără precedent pentru a limita răspândirea bolii, una dintre acestea fiind interzicerea evenimentelor cu peste 1.000 de participanți.