Cu prilejul începutului unui nou an universitar, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) face din nou un apel la soluţionarea unor probleme mari ale învăţământului superior, care afectează atât calitatea vieţii de student, cât şi a studiilor pe care aceştia le fac.

Încă un an fără ministru

Prima pe lista problemelor este întâmpinarea anului universitar fără un ministru al Educaţiei.

"Acesta este al doilea an universitar consecutiv care începe fără un ministru al educaţiei naţionale. Acest fapt, dar şi lipsa de continuitate, viziune şi adoptarea de măsuri discreţionare, cauzate de schimbarea a 28 de miniştri în ultimii 30 de ani, constituie deficienţele ce determină starea de fapt a învăţământului superior", au transmis reprezentanţii ANOSR. 

Subfinanţare şi nebăgare în seamă 

Subfinanţarea învăţământului superior rămâne probabil cea mai mare problemă a sistemului din educaţie. Concret, la începutul anului Ministerul Finanţelor a propus pentru Educaţie suma de 3,02% din PIB. Anul trecut, propunerea de buget a fost de 23,79 miliarde lei, potrivit Guvernului, adică 2,57%. Asta înseamnă a creştere cu doar 0,45 puncte, foarte puţin în comparaţie cu alte state din Europa. 

Acest fapt, explică studenţii, a dus la declanşarea fenomenului "brain drain", adică plecarea studenţilor la universităţi din străinătate. "Pentru a diminua rata de absolvenţi care părăsesc ţara după terminarea studiilor cu scopul de a-şi defini un parcurs profesional în străinătate, ANOSR militează constant pentru investirea în infrastructura ştiinţifică şi tehnologică şi actualizarea programelor de studii", se arată în comunicat. 

De asemenea ANOSR mai atrage atenţia şi asupra neglijării eticii şi integrităţii academice. "Acest lucru este susţinut prin faptul că au existat ocupanţi ai unor funcţii de demnitate publică care şi-au plagiat tezele de doctorat. În acest sens, ANOSR a militat pentru şi a reuşit introducerea cursurilor de etică şi deontologie universitară pentru toate ciclurile de studii, cu caracter opţional pentru licenţă şi obligatoriu pentru masterat şi doctorat", mai transmit reprezentanţii studenţilor. 

Fără cămine

O altă problemă adusă în faţă de ANOSR este lipsa de interes a autorităţilor, în ceea ce priveşte construirea de cămine studenţeşti. În anul universitar precedent nu a fost finalizat niciun cămin pentru studenţi, în contextul în care locurile de cazare sunt suficiete doar pentru aproape 24% din cei 449.350 de studenţi din România.

"ANOSR susţine asigurarea de şanse egale pentru fiecare persoană ce îşi doreşte să urmeze studii universitare, având în vedere faptul că România se află pe ultimul loc la nivel european în ceea ce priveşte ponderea populaţiei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani ce a absolvit studii superioare", mai transmite reprezentantul federaţiei. 

Chiar dacă numărul de probleme vechi şi încă nerezolvate rămân la fel, reprezentanţii studenţilor transmit că vor milita în continuare pentru schimbarea sistemului educaţional. "ANOSR luptă pentru apărarea drepturilor, reprezentarea intereselor studenţilor şi va continua demersurile pentru a spori dezvoltarea învăţământului superior", se mai arată în comunicat.