Reprezentanţii Preşedinţiei române a Consiliului şi ai Parlamentului European au ajuns, miercuri, la un acord informal cu privire la înfăţişarea unor noi cărţi de identitate cu format uniform la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a le face mai sigure, a anunţat news.ro. 

Actul va avea forma unui card de credit, va avea o zonă de citire optică şi două amprente digitale ale proprietarului.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat că noile norme propuse pentru designul cărţii de identitate vor îmbunătăţi securitatea documentelor, acestea fiind mai greu de falsificat. 

"Securitatea pe întreg teritoriul UE nu poate fi realizată decât prin asigurarea securităţii în fiecare stat membru. Noile norme privind standardele de securitate pentru documentele de identitate ne vor permite să depistăm mai uşor cazurile de fraudare a documentelor şi de furt de identitate, îngreunând acţiunile teroriştilor şi infractorilor şi facilitând totodată libera circulaţie a călătorilor de bună credinţă", a declarat ministrul, potrivit aceleiaşi surse. 

După intrarea în vigoare a noilor prevederi, actele de identitate vor avea un aspect uniform la nivelul UE, de card de credit, vor conţine o zonă de citire optică, o fotografie şi două amprente digitale ale proprietarului. Cele din urmă vor fi stocate pe un cip fără contact. 

De asemenea, ele vor trebui să respecte standardele minime de Securitate stabilite de OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale), şi vor mai cuprinde codul de ţară al statului membru care a emis documentul în interiorul unui steag al UE.

De menţionat că după modificarea legislaţiei, noile cărţi de identitate vor putea fi eliberate şi pentru minorii cu vârste sub 14 ani, la cererea părinţilor, potrivit oficialilor MAI.

Noile acte de identitate vor avea o valabilitate de minimum cinci ani și maximum 10 ani. News.ro mai scrie că proiectul va intra în vigoare la doi ani de la adoptare. 

"În general, cărţile de identitate existente care nu îndeplinesc cerinţele nu vor mai fi valabile la 10 ani de la data aplicării noilor norme sau la expirarea lor, oricare dintre acestea survine mai întâi. Cărţile de identitate eliberate cetăţenilor cu vârsta de peste 70 de ani vor rămâne valabile până la expirarea lor, cu condiţia ca acestea să îndeplinească standardele de securitate şi să aibă o zonă de citire optică", a transmis MAI.

Noile norme propuse includ garanţii privind protecţia datelor, pentru a asigura faptul că informaţiile colectate nu ajung la persoanele nepotrivite. În acest sens, autorităţile naţionale vor trebui să asigure securitatea cipului fără contact şi a datelor stocate în acesta, astfel încât cipul să nu poată fi piratat sau accesat fără permisiune.