România intră, de miercuri, în carantină totală! Recomandările de până acum devin OBLIGATORII, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis într-o scurtă declaraţie susţinută în urma unei întâlniri cu premierul Ludovic Orban.

„Am discutat măsurile suplimentare care se cer luate. Am convenit că e nevoie de măsuri suplimentare pentru a încetini răspândirea infecției. Se vor introduce noi restricții de circulație, ceea ce a fost până acum o recomandare devine o obligație, după principiul stăm acasă”, a declarat președintele.

Iohannis a spus că românii vor putea ieși în continuare să meargă la serviciu și la cumpărături absolut necesare de alimente.

„Însă aceste restricții devin obligații”, a subliniat Iohannis.

Supraveghere electronică pentru carantinați

De asemenea, persoanele aflate în izolare vor fi supravegheate electronic. 

"Să pregătim pentru persoanele în carantină sau izolare măsuri de supraveghere electronică, fiindcă e absolut nevoie ca aceste măsuri să fie respectate integral", a spus preşedintele.

În plus, persoanele care au peste 65 de ani nu mai au voie să iasă deloc din casă.

"Un punct foarte special, țin neapărat să-l mai menționez. Persoanele cele mai vulnerabile sunt cele peste 65 de ani. Este evident că avem nevoie de măsuri speciale şi de restricţii speciale. Pentru aceste persoane peste 65 de ani, se vor introduce restricţii speciale, în sensul că vor trebui - în interesul lor propriu - să stea practic tot timpul acasă", a spus el.

Armata iese pe străzi! 

De asemenea, Iohannis a mai anunțat că Armata va ieși pe străzi.

"Am convenit să folosim şi Armata pentru a gestiona mai bine situaţiile create în teren. În acest fel Armata va pune la dispoziţie personal care va veni să suplimenteze forţele de ordine publică, jandarmerie şi poliţie", a mai spus președintele.

Klaus Iohannis a mai arătat că, în cadrul întâlnirii, au mai fost discutate și alte măsuri care se cer reglementate prin Ordonanțe de Urgență sau alte acte normative. El a precizat că noile măsuri anunțate vor fi cuprinse într-o nouă Ordonanţă Militară, cea de a treia în total, care va fi dată în cursul zilei de azi. 

Măsurile vor intra în vigoare miercuri dimineaţă.

Discursul lui Iohannis: