Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi (alesul Ungariei) nu sunt apţi pentru funcţia de comisar european, a anunţat europarlamentarul PNL Rareş Bogdan. În speranţa că va fi acceptată, Plumb îşi achitase un credit în valoare de 800.000 lei.

Decizia în cazul Rovanei Plumb a fost luată cu 13 voturi pentru la 7 împotrivă, iar în cazul lui Laszlo Trocsanyi cu 12-9, a scris site-ul hotnews.ro.

"JURI va trimite o scrisoare preşedintelui Parlamentului European (PE) prin care informează că cei doi nu pot deveni membri ai Comisiei Europene. Fără avizul pozitiv al Comisiei Juridice nici măcar audierea în Comisia de specialitate nu poate avea loc. România trebuie să facă o nouă nominalizare. Avem nevoie de un comisar al României, nu de un comisar al PSD şi al Vioricăi Dăncilă", a scris pe Facebook europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan.

La câteva ore de la verdict, Rovana Plumb a declarat că decizia Comisiei JURI este una care încalcă Regulamentul de procedură al PE şi este o hotărâre evident politică. "Decizia de astăzi a Comisiei JURI este una profund incorectă, contrară Regulamentului de Procedură a Parlamentului European şi eminamente politică. Este incorectă pentru că potenţialul conflict de interese, avut în vedere de Comisie în prima fază a evaluărilor, a fost stins definitiv, prin angajamentul meu de a achita creditul conform scrisorii anexate", a transmis Rovana Plumb printr-un comunicat de presă.

Rovana Plumb a înaintat luni o scrisoare către Comisia JURI în care spunea că a achitat creditul de 800.000 lei, cel care le-a trezit suspiciuni comisarilor. Creditul a fost achitat prin donarea a două apartamente care, potrivit declaraţiei de avere, nici nu ar fi fost în totalitate în proprietatea ei, potrivit site-ului ziare.com.

După cum se ştie, Plumb a fost invitată joia trecută la o "audiere excepţională" în Comisia Juridică a Parlamentului European pentru a lămuri informaţiile din declaraţia de avere, unde apare că a luat împrumut 800.000 lei de la o persoană fizică, o sumă identică fiind împrumutată de Plumb Partidului Social Democrat. Unii membri ai comisiei juridice din PE au spus că există diferenţe între declaraţia de avere depusă în România şi cea trimisă Parlamentului European, fiind invocată şi posibilitatea unui conflict de interese. PSD-ista nu a reuşit să-i convingă pe membrii comisiei, înregistrând o nefericită premieră la nivelul UE, şi anume respingerea sa la funcţia de comisar european. 

Premierul Viorica Dăncilă urmează să facă declaraţii legate de respingerea lui Plumb, luni, de la ora 19, la sediul partidului.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă, premierul României, miercuri, la consultări, pe tema nominalizării persoanei pentru funcţia de membru al Comisiei Europene, anunţă Administraţia Prezidenţială.