Începând de luni seară, românii nu vor mai putea ieşi din case pe timpul nopţii, între orele 22 şi 6, decât cu motive întemeiate. Aşa cum se ştie, măsura este cuprinsă în ordonanţa militară anunţată sâmbătă seară de ministrul de Interne, Marcel Vela.

Autorităţile au furnizat şi o declaraţie care va trebui completată de cei care vor fi nevoiţi să iasă pe străzi, dar şi adeverinţa pe care patronii o vor elibera pentru angajaţii lor, dacă aceştia nu pot munci de-acasă şi trebuie să meargă şi noaptea la serviciu.

Pe lângă datele personale, declaraţia pe proprie răspundere trebuie să indice motivul pentru care persoana a ieşit din casă: deplasarea la serviciu, consult medical care nu poate fi amânat, cumpărături de primă necesitate, asistenţă pentru persoane în vârstă sau pentru însoţirea copiilor, desfăşurarea de activităţi fizice individuale în aer liber sau pentru nevoile animalelor de companie. 

De asemenea, cetăţenii vor trebui să indice şi traseul pe care îl urmează. 

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.

Adeverinţa atestă că deplasarea persoanei între domiciliu şi locul său de muncă este esenţială pentru activitatea organizaţiei şi nu poate fi organizată sub formă de telemuncă.

În schimb, pe timpul zilei, românilor doar li se recomandă să nu iasă din case decât pentru motive întemeiate. Totuşi, este interzisă formarea pe străzi de grupuri mai mari de 3 persoane care nu locuiesc la acelaşi domiciliu.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Măsuri anti-coronavirus: Grupurile mai mari de 3 persoane sunt interzise pe străzi, iar pe timpul nopţii românii nu mai au voie să iasă din case. Se închid frontierele, dar şi mall-urile (VIDEO)"