​Facebook a anunţat că a eliminat patru pagini, 26 conturi de F­acebook şi un grup din România care făcea parte dintr-o reţea ce opera în România prin conturi false, dar şi reale create de apropiaţi ai PSD.

"Am eliminat 30 de pagini grupuri şi conturi din România, ca parte a unei reţele coordonate menite să inducă oamenii în eroare. Clonau pagini care imitau surse reale de ştiri, dar postau conţinut partizan pro PSD", a declarat, într-un interviu telefonic Nathaniel Gleicher, şeful pentru cyber-security al Facebook, conform HotNews.ro. "Au făcut tot ce au putut pentru a-şi ascunde identitatea, dar analizele noastre arată că o parte din activitate a fost legată de un om din partidul de la putere, PSD", a mai spus oficialul companiei.

Potrivit sursei citate, conturile au distribuit şi "conţinut care incita la dezbinare" şi au promovat conţinut găzduit de câteva domenii care se prezentau ca site-uri de ştiri.

Oficialul Facebook a mai arătat că aceste conturi eliminate aveau 1.500 de urmăritori (followers) şi bugetul de publicitate a fost mic, 650 de dolari. Primele reclame de pe aceste conturi au fost postate în 2013, iar ultimele, în 2019.

Administratorii de Pagini şi deţinătorii de cont au postat de obicei despre ştiri locale şi probleme politice, cum ar fi noutăţi părtinitoare publicate sub semnături false, în sprijinul Partidului Social Democrat.

De precizat că, până la a decide ce elimină, Facebook face o investigaţie folosindu-se de sisteme automate ce detectează comportament dubios şi apoi se ajută de parteneri din societatea civilă, diverse organizaţii şi investigatori independenţi. 

HotNews mai scrie că, dat fiind că încercările de manipulare apar tot mai des, reporterii publicaţiei l-au întrebat pe oficialul Facebook dacă vor reprezenta o prioritate şi alegerile prezidenţiale din România, de la final de an. "Răspunsul a fost afirmativ, el spunând că vor fi adăugate noi unelte legate de publicitatea politică şi de sursele acesteia", arată sursa citată.

Administratorii de Pagini şi deţinătorii de cont au postat de obicei despre ştiri locale şi probleme politice, cum ar fi noutăţi părtinitoare publicate sub semnături false, în sprijinul Partidului Social Democrat (PSD).

Ei au împărtăşit, de asemenea, conţinut care incita la dezbinare şi au promovat conţinut găzduit de câteva domenii care se prezentau ca site-uri de ştiri. Deşi oamenii din spatele acestei activităţi au încercat să-şi ascundă identităţile, analiza noastră manuală a constatat că o parte din această activitate a fost legată de o persoană asociată Partidului Social Democrat.