Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că partidul său va promova o lege în baza căreia vor fi sancţionate persoanele care "defăimează" imaginea României în exterior "gen Monica Macovei şi alţi europarlamentari care mint despre propria ţară", scrie cotidianul.ro.

Fără defăimare!

"Am vorbit cu mai mulţi colegi şi am convenit să lucrăm la o lege, nu ştiu dacă e nevoie de o legislaţie, la o lege care să reglementeze sau să dea posibilitatea statului român să sancţioneze aceste lucruri, pentru că aceşti oameni – gen Monica Macovei şi alţi europarlamentari care mint despre propria ţară, care defăimează propria ţară, aduc foarte multe deservicii şi noi din cauza asta pierdem suveranitate, pierdem demnitate, pierdem respect şi nu câştigăm absolut nimic", a spus Liviu Dragnea la România TV.

Potrivit acestuia, trebuie făcută o lege care să dea dreptul statului român "să corecteze aceste lucruri". "Vi se pare bine ca despre ţara noastră să se vorbească, folosind minciuni, atât de rău? Să se spună lucruri mincinoase? Eu nu vorbesc de infracţiune, dar cineva trebuie să plătească. Sigur că intră la liberă exprimare, dar asta nu înseamnă că trebuie să defăimezi", a mai spus Dragnea.

Afirmaţiile vin după ce a pledat sâmbătă, de la tribuna Congresului PSD, pentru "suveranitatea" României, acuzând atacuri la adresa acesteia, dar asigurând că partidul său o va "proteja" prin "legi explicite" votate în Parlament.

"România este un stat suveran, aşa scrie în Constituţie, şi aş vrea să nu uităm niciodată. În schimb, atunci când oameni politici, şefi de instituţii, oameni cunoscuţi ai societăţii îşi sabotează cu bună ştiinţă ţara, prin declaraţii antiromâneşti, prin acţiuni servile, îndreptate împotriva intereselor noastre naţionale şi globale, în aceste situaţii pierdem suveranitatea, pierdem independenţa, pierdem demnitatea, pierdem respectul şi nu câştigăm nimic în schimb", a spus Dragnea.

Acesta a adăugat atunci defăimarea propriei ţări prin minciună este o faptă foarte gravă, care expune România la multe riscuri şi sancţiuni, la întârzieri şi la pierderea unor avantaje.

Întoarcere în trecut

Organizatia ActiveWatch "isi exprima ingrijorarea fata de intentia presedintelui PSD, Liviu Dragnea, de a reintroduce cenzura politica in Romania", prin intentia de a reintroduce defaimarea tarii in Codul penal, potrivit unui comunicat de presa. ONG-ul arata ca "denuntarea catre institutii europene a coruptiei sau a politicilor antidemocratice ale persoanelor aflate la guvernare la Bucuresti nu inseamna defaimarea, ci apararea tarii", iar dreptul cetateanului de a-si critica guvernantii e protejat de justitia europeana.

"ActiveWatch considera ca denuntarea catre institutii europene a coruptiei sau a politicilor antidemocratice ale persoanelor aflate la guvernare la Bucuresti nu inseamna defaimarea, ci apararea tarii. De asemenea, interzicerea expunerii unor puncte de vedere critice la adresa abuzurilor persoanelor aflate la guvernare reprezinta o incalcarea articolului 30 (2) al Constitutiei, care stipuleaza simplu si clar ca "cenzura de orice fel este interzisa".

Justitia europeana protejeaza in mod expres dreptul cetateanului de a-si critica guvernantii. Astfel, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a aratat in mai multe decizii ale sale ca defaimarea tarii si a natiunii nu incalca valorile protejate de Articolul 10, paragraful 2 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, pentru care o restrangere a dreptului la libera exprimare ar fi necesara intr-o societate democratica. Mentionam ca pentru toate aceste motive, Parlamentul Romaniei a votat deja in trecut pentru abrogarea acestei infractiuni de sorginte comunista atunci cand a reformat Codul penal (art. 236/1 "Defaimarea tarii sau a natiunii").

In toate statele democratice, structurile aflate la putere sunt expuse criticii, tocmai pentru a-i feri pe cetateni de excesele acestora. Prin urmare, asa zisele "defaimari" invocate de Dragnea sunt, de fapt, reziduurile unui discurs pe care romanii au refuzat sa-l mai asculte dupa decembrie 1989, discurs in care "Conducatorul suprem" se identifica cu poporul si cu tara si in care denunta orice acuzatie sau critica care i-ar fi fost adresata ca fiind o jignire adusa natiunii insesi. Nici Dragnea si nici un alt lider politic, nici un ministru si nici un guvern nu au dreptul sa se substituie identitatii Romaniei sau a cetatenilor romani. Ei sunt cu totii in serviciul cetatenilor si au obligatia sa se permita oricui sa-si exprime opinia cu privire la prestatia lor de la guvernare, chiar si atunci cand aceasta este critica. De asemenea, consideram ca lupta pentru apararea statului de drept si a democratiei nu este activitate antinationala.

Solicitam partidului de guvernamant si presedintelui Liviu Dragnea sa revina asupra acestor declaratii si sa isi anunte public sprijinul pentru dreptul la libera exprimare", arata Active Watch.