Fostă şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi a fost citată într-un dosar de corupţie, exact în ziua în care trebuie să fie audiată în Parlamentul European, pentru funcţia de procuror-şef european.

Anunţul a fost făcut chiar de Kovesi, care a declarat la Europa FM, că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Fosta şefă a DNA a adăugat că are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Laura Codruţa Kovesi a remarcat faptul că această citaţie vine în momentul în care ea se pregăteşte să susţină interviul pentru funcţia de procuror-şef european.

"Citația vine înainte de a merge la Parlamentul European la audieri, dar probabil este tot o coincidență. Mi-am cumpărat bilet de avion pentru vineri ca să pot să merg la Bruxelles și să particip la audiere. Am fost astăzi la Înalta Curte și am depus o cerere de amânare pentru un proces care urma să aibă loc luni”, a spus Kovesi.

„Prin această metodă abuzivă se încearcă blocarea mea în această procedură”, a spus Kovesi, într-o intervenție la Digi24.

"În citație nu sunt descrise faptele, urmează să îmi fie aduse la cunoștință când mă voi prezenta la audiere. Bănuiesc că este vorba despre dosarul în care aș fi fost implicată de aducerea lui Popa Nicolae în țară, desigur, o mare minciună. Dacă stăm să ne gândim bine, această investigație este despre faptul că un condamnat definitiv a fost extrădat și adus în România să își execute pedeapsa, și după 10 ani facem această anchetă. Să investighezi după zece ani o faptă, nu văd care era urgența ca eu să fiu chemată înainte să mă prezint la această procedură. Acest lucru poate să îmi afecteze în mod serios candidatura", a mai spus Kovesi.

Controversatul afacerist Sebastian Ghiţă, cercetat şi condamnat în mai multe cauze de corupţie, fugit din ţară, a declarat nu cu mult timp în urmă că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul cu care fostul director FNI Nicolae Popa a fost adus în ţară din Indonezia şi, ca atare, i-a făcut plângere la Secţia pentru anchetarea magistraţilor. Adina Florea - propunerea ministrului Tudorel Toader pentru şefia DNA, refuzată de preşedintele Klaus Iohannis - este procurorul desemnat să se ocupe de denunţ. 

"Am dat bani pentru că mi-a cerut doamna Kovesi. La acel moment, nu am perceput-o ca fiind o chestiune aşa cum este, ca fiind mită. Era procurorul general al României, ştiţi cum au fost vremurile. Kovesi - mai în glumă, mai în serios - spunea şi ce avantaje ai dacă te ai bine cu ea şi ce rele poţi să păţeşti. Kovesi a cerut suma personal, a avut discuţia personal cu mine şi viza interesul ei personal. Kovesi are un stil de-a face lucrurile, aşa, nazist, extrem de agresiv şi dur”, a declarat Sebastian Ghiţă pe marginea controversei.

După cum se ştie, Laura Codruţa Kovesi este prima pe o listă scurtă de trei procurori dintre care va fi selectat şeful Parchetului european.

Potrivit Hotnews, Kovesi a spus că inițial audierea din Parlamentul European trebuia să aibă loc pe 18 februarie, însă a primit joi seară un mail în care era informată oficial că aceasta va avea loc pe 26 februarie.