Situaţie nemaiîntâlnită într-un penitenciar din România, unde toţi deţinuţii beneficiază de Legea recursului compensatoriu.

Este vorba despre penitenciarul din Bârcea Mare – Deva, judeţul Hunedoara, după cum a informat publicația Mesagerul Hunedorean, citându-l pe directorul unităţii, Florin Berar.

"La 30 de zile de puşcărie făcută, deţinuţii au o reducere de 6 zile. Toţi deţinuţii beneficiază de Legea 169/2017, din cauza condiţiilor neconforme de la penitenciarul nostru. Din păcate, nu am reuşit încă să reabilităm toate secţiile. Avem deţinuţi care au infracţiuni de toate tipurile, de la omor, viol, tâlhării, consumatori de droguri, traficanţi de droguri, traficanţi de persoane, condamnaţi pentru infracţiuni economice, condamnări la Legea circulaţiei", a declarat Berar.

Toţi cei 416 deţinuţi beneficiază, indiferent de pedeapsă şi de tipul infracţiunii, de aplicarea Legii recursului compensatoriu, astfel că vor fi eliberaţi, cei care încă nu au fost, înainte să-şi execute integral pedepsele stabilite de instanţele de judecată pentru faptele lor.

La nivel naţional, prin aceeaşi lege au fost puse în libertate 16.217 persoane private de libertate. Dintre acestea, 2.909 au ieșit din penitenciar pentru că pedeapsa le-a expirat ca urmare a recursului compensatoriu, în timp ce 13.308 au fost puse în libertate condiţionat, conform unor hotărâri ale instanţelor de judecată.

Dintre cei eliberați, 968 s-au întors în închisoare după comiterea de noi infracţiuni sau ca urmare a altor cauze penale aflate pe rol.

Bilanţul legii recursului compensatoriu:

- 2.088 deţinuţi eliberaţi după ce au comis fapte precum omor, omor calificat, ucidere din culpă sau loviri şi vătămări cauzatoare de moarte;
- 5.928 eliberaţi după ce au comis fapte precum furt, furt calificat, tâlhărie şi tâlhărie calificată;
- 762 eliberaţi după ce au comis violuri
- 243 de condamnaţi pentru trafic de persoane şi trafic de minori au fost şi ei eliberaţi