Preşedintele României, Klaus Iohannis, a respins miercuri propunerea Adinei Florea la şefia DNA, formulată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, argumentând că aceasta nu îndeplineşte condiţiile de legalitate.

Refuzul preşedintelui de a o numi pe Florea survine după ce şi Consiliul Superior al Magistraturii a exprimat un aviz negativ la propunerea ministrului, care însă şi-a menţinut-o.

Odată cu numirea Adinei Florea la şefia DNA, şeful statului a refuzat şi numirea procuroarei Florena-Esther Sterschi ca şef al Secției de resurse umane și documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție; a procuroarei Elena Giorgiana Hosu, pentru funcția de procuror-șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism; a procuroarei Iuliana Nedelcu, pentru funcția de procuror-șef adjunct al Secției Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, şi a procuroarei Antonia-Eleonora Constantin, pentru funcția de procuror-șef al Secției Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Printr-un comunicat de presă, preşedintele a arătat că respinge propunerile ministrului Justiţiei „întrucât nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcție de conducere”, condiţii prevăzute de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004”.

Procuroarea Adina Florea, propusă de ministrul Tudorel Toader, a făcut numeroase declaraţii controversate la interviul dat în faţa secţiei de procurori a CSM, afirmând că „la DNA au fost dosare comandate” şi că DNA nu ar trebui să cerceteze infracţiuni precum abuzul în serviciu. Totodată, ea mai susținea că nu are obiecții față de modificările aduse Codurilor Penale de către coaliţia PSD-ALDE-UDMR.