Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat miercuri că Mircea Geoană este noul adjunct al său. Aceasta este cea mai înaltă poziţie deţinută de un român într-o organizaţie internaţională.

Potrivit G4media.ro, Jens Stoltenberg a făcut anuţul pe contul său de Twitter, iar ulterior şi organizaţia Nord - Atlantică a transmis un comunicat. "Sunt bucuros să anunţ numirea lui Mircea Geoană ca viitor secretar general adjunct al NATO. Este un susţinător ferm al relaţiilor transatlantice şi va aduce experienţa sa îndelungată de politician şi diplomat. Va fi primul român care deţine această poziţie înaltă", a scris, pe reţeaua de socializare, Stoltenberg.

Decizia a fost luată de aliaţii organizaţiei, împreună cu secretarul general. Geoană îşi va ocupa postul începând cu jumătatea lunii octombrie, înlocuind-o pe Rose Gottemoeller din SUA, care ocupa această poziţie din octombrie 2016.

"Sunt mândru să fiu desemnat de către Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, ca următorul Secretar General Adjunct. Este, deopotrivă, o uriaşă provocare şi o oportunitate de a reprezenta interesele Alianţei noastre, care asigură securitatea a peste 1 miliard de cetăţeni. De-a lungul carierei mele diplomatice şi politice am promovat legătura transatlantică şi integrarea euro-atlantică a României. Sunt profund onorat să fiu desemnat pentru această poziţie cheie ce reprezintă, de asemenea, o recunoaştere a importantei contribuţii a României în cadrul NATO. Apreciez, în mod deosebit, susţinerea politică şi instituţională trans-partinice de care s-a bucurat candidatura mea", a scris noul secretar, pe Facebook, imediat după anunţul oficial.

Mircea Geoană ar fi primit susţinere de la toate instituţiile de decizie din România, potrivit surselor g4media.ro. Premierul Viorica Dăncilă îl invitase în PSD încă din 29 mai, la două zile după condamnarea lui Liviu Dragnea. "Şi Mircea Geoană şi alţi colegi care vor să vină alături de noi vor avea porţile deschise", a spus atunci premierul. Geoană a refuzat însă revenirea în PSD, spunând că "planurile mele imediate nu includ revenirea în politica militantă".

Geoană a fost ambasador al României în SUA şi ministru de Externe. De asemenea, el a candidat la alegerile prezidenţiale în 2009 şi a pierdut în faţa lui Băsescu. 

După acel eveniment, şefia PSD a fost preluată de Victor Ponta. Geoană a fost marginalizat în PSD şi apoi, în 2011, exclus din PSD.