În şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, care a avut loc luni, liderii partidului au discutat despre un pachet de măsuri economice, care vizează şi studenţii. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, vrea să taie bursele studenţilor care nu muncesc peste vară şi a propus limitarea călătoriilor gratuite cu trenul la 12 pe an.

"Nimic nu e gratis"

În cadrul Cex al PSD a avut loc o ședință aparte, în cadrul căreia pe lângă remanieri, negocieri cu alte partide, prezidenţiabili şi dispute personale, liderii au discutat şi despre pachetul de măsuri economice conceput de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorivici, potrivit presei centrale.

Ministrul și-a început discursul vorbind despre gratuitatea învăţământului în general şi a evocat în context modele din alte state unde educaţia nu este gratuită. "Să fie şi la noi ca în alte state unde învăţământul nu e gratuit. Acolo studenţii iau împrumuturi şi le returnează după ce se angajează. Aşa ar trebui să fie şi la noi pentru că nimic nu e gratis!", a spus ministrul, potrivit digi24.ro.

Concret, Teodorovici propune ca în cele trei luni de vacanţă, studenţii care nu au un loc de muncă, fie el şi part-time, nu vor mai primi burse de merit. De asemenea, acesta a mai adăugat limitarea călătoriilor gratis cu trenul pentru studenţi la cel mult 12 călătorii anual, iar beneficiarii nu trebuie să depăşească vârsta de 26 de ani.

Forma finală a pachetului de măsuri va fi stabilită în 31 iulie, la rectificarea bugetară. Ministrul de Finanţe susţine că aceste măsuri nu sunt luate din cauză că Guvernul a rămas fără bani, ci pentru că "vor asigura sustenabilitatea în anii viitori".

Reacţia studenţilor

După propunerea ministrului, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a solicitat, printr-un comunicat de presă, actualei coaliţii de guvernare să oprească toate demersurile prin care limitează drepturile studenţilor privind transportul gratuit cu trenul şi acordarea burselor.

"Prin această facilitate (n.r. mersul gratuit cu trenul) se încurajează mobilitatea studenţilor, atât pentru schimburi de experienţă între centrele universitare, cât şi pentru a lua parte la diferite manifestări artistice, culturale, sportive sau ştiinţifice, desfăşurate în diverse oraşe ale ţării. De asemenea, putem remarca în prezent şi exemplul altor ţări europene, precum Luxemburg sau Slovacia, care au adoptat deja aceste măsuri de gratuitate ale transportului feroviar pentru studenţi, fapt care a contribuit la creşterea calităţii vieţii studenţeşti", argumentează studenţii.

Studenţii militează şi pentru menţinerea criteriilor actuale de acordare a burselor. "Indiferent de tipul de bursă de care beneficiază studenţii, acest sprijin este acordat pe întreaga durată a anului universitar (12 luni), întrucât cheltuielile curente ale acestora există şi în perioada în care nu se desfăşoară activităţi didactice propriu-zise. Spre exemplu, în cazul studenţilor care beneficiază de bursă socială, acordată în baza criteriilor de venit redus sau pentru cazuri medicale, este de la sine înţeles faptul că situaţia materială a acestora nu se va modifica în decursul săptămânilor în care nu au loc efectiv cursuri. Astfel, studenţii se confruntă cu aceleaşi probleme legate de subzistenţă şi în perioada dintre semestrele academice, motiv pentru reducerea perioadei de acordare a bursei este total nejustificată", au mai transmis reprezentanţii ANOSR.

Acuzați de inconsecvență

Studenţii atrag atenţia că intenţia de a restricţiona drepturile câştigate de studenţi în timpul aceleiaşi guvernări demonstrează o inconsecvenţă decizională.

"Amintim faptul că aceeaşi guvernare a introdus aceste reglementări în legislaţie în urma campaniei "Viitorul Implică studenţii", pe care ANOSR a demarat-o în 2017, măsurile fiind incluse în programul de guvernare al României pentru perioada 2017-2020, adoptat de Parlament. În momentul de faţă, intenţia de a restricţiona drepturile câştigate de studenţi în timpul aceleiaşi guvernări demonstrează o inconsecvenţă decizională din partea decidenţilor. Totodată, adoptarea unei astfel de măsuri de restricţionare ar duce la încălcarea unui principiu fundamental al Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care prevede că un drept odată dobândit, poate fi doar extins, în niciun caz restrâns", arată ANOSR.

În pachetul de măsuri economice au mai fost discutate impozitarea pensiilor speciale și un impozit forfetar pentru companii.