Guvernul s-a întrunit vineri într-o şedinţă extraordinară, la începutul căreia premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va fi adoptată Ordonanţa prezentată cu trei zile în urmă de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. La finalul reuniunii, despre OUG au vorbit acesta şi Darius Vâlcov, consilierul lui Dăncilă. 

"Astăzi a fost adoptat un act foarte aşteptat de români şi de cei cu capital autohton. Actul normativ conţine un set de măsuri care are scopul de a creşte bunăstarea românilor şi stimularea investiţiilor", a susținut, după şedinţa de Guvern, ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici.

Potrivit acestuia, o primă măsură este "propunerea de a înfiinţa un fond privind dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare de interes naţional, în care vom prevedea sume de 310 milioane lei", pentru modernizarea infrastructurii staţiunilor, dotarea cu echipamente şi perfecţionarea personalului medical.

O altă prevedere se referă la un mecanism "pentru protejarea populaţiei", astfel încât băncile vor plăti un impozit pe active "în cazul unui ROBOR mai mare de 2%", a spus Teodorovici. Ministrul a arătat că "orice depăşire este taxată cu diferite marje".

De asemenea, el a adăugat că "se propune pentru anul 2019 aplicarea de la 1 septembrie a unul punct de pensie majorat", ceea ce înseamnă că pensiile nu se vor mări, aşa cum promisese Guvernul, din prima zi a anului viitor.

În schimb, o altă "propunere" este devansarea creşterilor salariale din 2022 pentru septembrie 2020 pentru cadrele didactice.

În ce priveşte administraţiile publice, o prevedere a OUG le obligă ca din 1 august 2019 să publice execuţia bugetară online.

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a vorbit despre o altă serie de prevederi, între care plafonarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici. Acest preţ, "va fi un mix între preţul de 68 de lei, preţul de cost şi preţul de înmagazinare", a spus Vâlcov, adăugând că "Guvernul nu va câştiga bani din aceste măsuri. Din contră, bugetul va fi văduvit de 1,52 miliarde de lei. Aceşti bani nu se vor mai încasa".

Totuşi, Guvernul va suplini această pierdere prin "impunerea unei taxe de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie".

Vâlcov a declarat că "un alt punct a fost aprobarea posibilităţii de acordare de granturi de până la 500.000 euro pentru societăţile, fundaţiile şi ONG-urile care doresc de la anul să construiască grădiniţe cu program sportiv".

În domeniul comunicaţiilor s-a stabilit un nivel minim de 1 miliard de euro la vânzarea licenţelor 5G. "S-a stabilit o taxă care va merge către ANCOM de 3%, care va fi folosită de ANCOM pentru digitalizarea aparatului administrativ de stat", a motivat consilierul premierului.

Vâlcov a anunţat, totodată, că "s-a hotărât majorarea taxei de viciu în domeniul jocurilor de noroc".

În ce priveşte Pilonul II de pensii, contribuţiile nu au fost reduse, ci au rămas la 3,75% (până anul acesta, nivelul de contribuţii fusese de 5%), iar comisionul cuvenit administratorilor fondurilor private de pensii a fost redus de la 2,5% la doar 1%, din care jumătate va merge la Casa Naţională de Pensii.

Pe de altă parte, Vâlcov a anunţat şi că salariul minim în domeniul construcţiilor va creşte la 3.000 lei brut de la 1 ianuarie 2019, iar taxele vor fi diminuate în acest sector astfel, impozitul pe venit şi CASS fiind reduse de la 10% la 0, iar contribuţia angajatorului de la 2,25% la 0,337%.