Hackerul cunoscut ca Guccifer, care a spart conturile de e-mail ale familiei Bush, va fi extrădat în Statele Unite ale Americii după ce va termina de ispășit pedeapsa pe care o are în România, a decis, luni, Curtea de Apel Alba Iulia. Hotărârea nu e definitivă, relatează Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presă trimis, luni, de Curtea de Apel Alba Iulia, instanța a admis cererea de extrădare, formulată de autoritățile din SUA, după ce Macel Lehel Lazăr, zis ”Guccifer”, va fi pus în libertate, el fiind condamnat de judecătorii din România la 7 ani de închisoare.

”Astăzi, în dosarul cunoscut opiniei publice ca „dosarul de extrădare al lui Guccifer” Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii şi a dispus extrădarea cetăţeanului român L.M.L. în vederea executării pedepsei de 52 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală emisă la data de 01.09.2016 de către Tribunalul Statelor Unite - Districtul de Est Virginia - Secţia Alexandria, pentru săvârşirea infracţiunilor de acces neautorizat la un sistem informatic protejat şi furt de identitate în formă calificată, prevăzute de Codul penal al S.U.A", arată comunicatul.

Extrădarea s-ar realiza după ce Lazăr ar fi eliberat din închisoarea rămânească. "De asemenea, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus amânarea predării persoanei extrădabile L.M.L. până la data punerii în libertate ca urmare a liberării condiţionate sau până la executarea la termen a pedepsei de 7 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr.1667/06.06.2014 a Tribunalului Bucureşti Secţia I penală în dosar penal nr.9344/3/2014. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, fiind cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare”, se arată în comunicat.

Hackerul român a fost cel care a dezvăluit că Hillary Clinton a folosit în interes de serviciu un cont personal de e-mail pe durata mandatului de secretar de Stat şi a fost condamnat la 52 de luni de închisoare de către un tribunal din statul american Virginia, conform Washington Post. Marcel Lehel Lazăr, cunoscut sub pseudonimul de „Guccifer”, a fost extrădat în Statele Unite în anul 2014 şi a pledat vinovat în luna mai 2016 la acuzaţiile de furt de identitate şi acces neautorizat asupra unor computere. “Guccifer” a fost adus sub escortă, în octombrie 2016, din SUA în România. 

Odată cu folosirea în interes de serviciu a unui cont personal de email pe durata mandatului de secretar de Stat de către, Hillary Clinton a încălcat reglementările federale privind corespondenţa oficială. Scandalul ce a urmat acestor dezvăluiri i-au afectat serios şansele de reuşită în cursa prezidenţială, câştigată în final de Donald Trump.