Povestea adolescentei răpite din Caracal e prilej de declaraţii sforăitoare din partea politicienilor. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, sâmbătă, că analizează posibilitatea convocării unui referendum pentru înăsprirea drastică a pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie.

"Analizez posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor pentru înăsprirea drastică a pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie", a precizat premierul, într-o declaraţie susţinută la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Digi24 notează şi că Dăncilă a mai anunţat constituirea unui grup de lucru interinstituţional sub conducerea lui Raed Arafat, pentru un plan de măsuri pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situaţii de urgenţă, anunţând şi demiterea prefectului judeţului Olt.

Şefa Guvernului nu a răspuns întrebărilor presei.

Ieşirea lui Dăncilă a fost prilej de critici atât din partea presei, cât şi din partea opoziţiei.

Într-o intervenţie la ProTV, gazetarul Cristian Tudor Popescu a spus că, prin declaraţiile făcute, Dăncilă nu a dovedit decât faptul că este "o hienă politică".

"Până în prezent, doamna Dăncilă trecea în media drept agramată şi incompetentă. Acum, ne demonstrează că este şi o hienă politică de proporţii. Pentru că încearcă să-şi fabrice capital politic din cadavrele acestor fete chinuite şi ucise. De ce spun asta? Aceasta aberaţie a referendumului pe care l-a anunţat astăzi este o combinaţie de prostie cu hienism politic. Care referendum? Pentru ce? Pentru mărirea pedepselor în cazurile de crimă, viol şi pedofilie. Doamna Dăncilă vrea referendum, dar există cineva în afară de partidul dânsei care să fi vrut micşorarea pedepselor în ţara asta? Cui se adresează acest referendum? Credeţi că aceşti criminali, asasini, sadici, violatori şi pedofili se sperie de pedepse? Asta era problema lor?".

"Doamna Dăncilă a uitat că se află la guvernare. Ar fi trebuit să ştie de la colegii de partid şi de guvern că nu e nevoie de convocarea unui referendum pentru înăsprirea pedepselor pentru crimă, viol şi pedofilie. Este nevoie de întărirea legislaţiei, de profesionalizarea instituţiilor, de competenţă, de simplificarea procedurilor, de instituţii capabile să îşi protejeze cetăţenii - adică de exact opusul a tot ceea ce face PSD de ani buni încoace", a afirmat, sâmbătă, Dacian Cioloş, pe pagina de Facebook.

Spre seară, Dăncilă a revenit asupra subiectului cu o postare pe Facebook în care aduce în discuţie perspectiva castrării chimice în cazul celor care se fac vinovaţi de infracţiuni de natură sexuală.

"Stimaţi oameni politici, vorbim de analiza oportunităţii unui referendum pentru implementarea unor pedepse drastice pentru criminali, violatori şi pedofili, precum închisoarea pe viaţă sau castrarea chimică. Aceste măsuri au nevoie de o validare populară înainte de a fi aplicate. Nu vedeţi necesară o consultare publică pentru introducerea unor astfel de măsuri? Nu vi se pare normal să fie adoptate doar cu acordul cetăţenilor români?", a scris pe Facebook Dăncilă, reacţionând la criticile.

După cum se ştie, miercuri, Alexandra Măceşanu, o fată de 15 ani din comuna Dobrosloveni, judeţul Olt, a fost răpită după ce a plecat spre municipiul Caracal cu o maşină "la ocazie". Minora a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, însă autorităţile nu au reuşit să identifice locul în care se afla. Anchetatorii au început percheziţia domiciliară la locuinţa bărbatului de 66 de ani vineri dimineaţa, la circa 19 ore de la apelul fetei. Suspectul în acest caz a fost arestat pentru 30 de zile.