Încă opt cazuri noi de infectare cu coronavirus au fost confirmate, marţi, în Bucureşti de Grupul de Comunicare Strategică, format la nivelul Guvernului anume pentru situaţia COVID-19 din ţara noastră. Unul dintre bolnavi a minţit spunând că nu a venit dintr-o ţară care se confruntă cu problema coronavirusului.

"Trei sunt în legătură cu cazul Gerota, unul este contact al primului infectat din Bucureşti, trei sunt cetăţeni care au călătorit în Israel, Germania şi Marea Britanie", a anunţat Grupul de comunicare strategică.

Astfel, în România cazurile confimate au ajuns la 25, dintre acestea cinci persoane fiind declarate vindecate. "Persoanele purtătoare ale virusului Coronavirusului sunt internate în spitale de boli infecţioase din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Craiova", au informat autorităţile. 

În aceeaşi zi au mai fost anunţate două suspiciuni de infectare cu virusul, unul în Timişoara şi încă unul în Capitală, un medic rezident de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta". 

Primarul Capitalei Gabriela Firea anunţase la începutul zilei că trei din cele opt persoane confirmate de Grupul de Comunicare Strategică sunt apropiaţi ai pacientului internat la spitalul MAI, Dimitrie Gerota.

Site-ul de ştiri Digi24.ro scrie că bărbatul, în vârstă de 60 de ani, a minţit când a ajuns în România spunând că nu a venit dintr-o ţară afectată de coronavirus, recunoscând ulterior că a venit în 27 februarie din Israel. El a intrat în contact cu zeci de persoane, iar printre infectaţi se află şi nora sa care este însărcinată.  

"La nivelul Poliţiei Române s-au iniţiat cercetări, s-a înregistrat un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comunicare sau răspândire prin orice mijloace de date şi informaţii false, prevăzută şi pedepsită de art. 404 din Codul Penal", a anunţat secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu, marţi, la sediul ministerului. 

Firea a mai precizat că una dintre persoanele infectate lucrează la Primăria Capitalei.

Edilul a spus şi că ancheta epidemiologica a Direcţiei de Sănătate Publică, pentru persoanele cu care au intrat in contact, continuă. "Se impun măsuri sporite de dotare a spitalelor, Ambulanţei, Smurd-ului, DSP cu toată aparatura şi tratamentele necesare, igienă, dezinfecţie, evitarea locurilor aglomerate, închiderea tuturor scolilor si grădinitelor până după Paşte, interzicerea evenimentelor culturale, sportive, de orice natură", a mai zis Firea.

UPDATE:

Printre bolnavii de COVID-19 confirmați marți se numără și un copil de 3 ani, care a luat virusul de la bărbatul de 60 de ani.

De asemenea, în jurul orei 17.40 au mai fost anunțate de televiziunea Digi24, încă două suspiciuni de coronavirus în județul Constanța, fiind vorba despre două femei din Mangalia.