Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seară, că Guvernul ar trebui să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al tragediei de la Caracal, spunând că una dintre liniile directoare ale actualei puteri este călcarea în picioare a legilor justiţiei şi a codurilor penale.

HotNews.ro anunţă că preşedintele a cerut PSD-ALDE abrogarea imediată a modificărilor la codurile penale şi la legile justiţiei, afirmând că este un pas obligatoiu şi că, în caz contrar, după alegeri va strânge o noua majoritate care va face asta. 

Potrivit sursei citate, Iohannis a afirmat că instituţii ale statului român nu au reuşit să îşi facă datoria, aceea de a proteja dreptul fundamental la viaţă, iar cei responsabili trebuie sancţionaţi aspru.

El a acuzat puterea PSD-ALDE că a "masacrat" legi, a dat afară oameni competenţi pentru a-şi numi apropiaţii în funcţii, a scăzut pedepsele unor infractori şi a vrut să îşi subordoneze politic toată justiţia pentru a scăpa de răspundere, iar "politizarea Ministerului Afacerilor Interne este o realitate în România anului 2019".

"Resping abordarea politicianistă propusă de Guvernul României, care ar trebui să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al acestei tragedii. Călcarea în picioare a legilor justiţiei, a codurilor, a instituţiilor responsabile de siguranţa cetăţeanului a fost şi este una dintre liniile directoare ale acestei majorităţi parlamentare", a spus, între altele Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai acuzat că "în urma repetatelor intervenţii asupra legislaţiei penale şi procesuale penale, precum şi în contextul ultimelor acţiuni ale noilor instrumente inventate de PSD, s-a ajuns în situaţia în care cooperarea dintre poliţişti şi procurori se face deficitar, iar cel care suferă este cetăţeanul român".

Acesta a mai adăugat că "legislaţia penală trebuie modificată în interesul apărării drepturilor fundamentale şi nu al apărării infractorilor".

"Voi cere Ministrului Justiţiei să analizeze de urgenţă în ce măsură se impun modificări ale legislaţiei penale în privinţa percheziţiei, a procedurilor de acţiune atunci când viaţa sau integritatea fizică a unui cetăţean este în pericol".

Vezi declaraţiile complete ale lui Iohannis pe www.HotNews.ro!

În replică, premierul Viorica Dăncilă a reacţionat, spunând că se aştepta ca Iohannis să transmită nişte măsuri clare, "decenţă, asumare şi responsabilitate, respect pentru nenorocirea unor familii", însă nu a auzit "decât un discurs de campanie". 

"M-am aşteptat în această seară la o declaraţie a domnului Iohannis prin care să ne transmită nişte măsuri clare. M-am aşteptat să ne convoace mâine în CSAT, să urgentăm analiza şi deciziile care se impun. M-am aşteptat la o poziţie fermă în cazul STS. De ce Guvernul poate lua măsuri şi dumneavoastră nu puteţi, domnule preşedinte? M-am aşteptat la decenţă, la asumare şi la responsabilitate, la respect pentru nenorocirea unor familii. Nu am auzit decât un discurs de campanie. O declaraţie marcată de oportunism, plină de sincope şi total lipsită de empatie", a scris Dăncilă pe Facebook.

G4Media.ro anunţă că luni, şi USR a reacţionat, cerând convocarea de urgenţă a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru abrogarea legii recursului compensatoriu şi desfiinţarea Secţiei speciale de investigare a magistraţilor. "Vom solicita preşedintelui Camerei Deputaţilor o sesiune extraordinară pentru ca Parlamentul să ia măsurile pe care le vom anunţa în continuare", a declarat Dan Barna.