Jandarmeria Română a depus plângere la DIICOT în cazul mitingului din 10 august, sesizarea vizând infracțiuni împotriva ordinii constituționale. Sesizarea a fost înregistrată marți și a fost făcută de Jandarmeria Română, iar faptele se referă la infracțiuni împotriva ordinii constituționale, a spus purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime.

Jandarmeria de partid

Jandarmeria Română este condusă actualmente de Ionuț Cătălin Sindile, împuternicit de ministrul Carmen Dan în această funcție, dupa ce mandatul fostului șef, Sebastian Cucoș, care era la rându-i împuternicit, a expirat. De altfel, Carmen Dan, a anunțat, marți, în Parlament, că a depus la DIICOT o „acţiune” prin care expune evenimentele petrecute la protest.  

Pe de altă parte, PSD a cerut marţi declanşarea de urgenţă a unei anchete privind informațiile ”de o gravitate excepțională” care au apărut în spațiul public cu privire la ”finanțarea externă” a protestelor de stradă și premeditarea acțiunilor violente de la mitingul din 10 august.

Partidul lui Dragnea invocă, din nou, indicii potrivit cărora ar fi existat ”acțiuni subversive” care vizau securitatea națională. ”Cetățenii României, mai ales participanții de bună credință la aceste manifestații, au dreptul să știe întreg adevărul din spatele acestor mișcări de stradă, cine sunt autorii manipulărilor și intoxicărilor publice, cine a plătit și cu scop real s-a urmărit provocarea unei reacții emoționale împotriva instituțiilor statului român și a ordinii constituționale”, se arată într-un comunicat de presă al partidului.

"Întreprinderea de acțiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârșite de mai multe persoane împreuna, în scopul schimbării ordinii constituționale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, daca se pune în pericol securitatea naționala, se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi", este textul art. 397 din Codul Penal, care sancţionează acţiunile contra ordinii constituţionale.

"Clanul mafiot de la Teleorman"

Prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, a declarat miercuri că nu există nicio explicație rațională pentru care o instituție să ajungă la acest demers, crima organizată ajungând să dea o lovitură de stat în România.

„Consider că în România crima organizată dă o lovitură de stat. Putem constata lesne cum un clan mafiot de la Teleorman, unde intră condamnați, anchetați, asociații și interpușii acestora, utilizează în mod nedemocratic și ilegal instituții ale statului român în lupta lor cu legea și cu cetățenii. Altfel nu există nicio explicație rațională cum o instituție condusă de un fidel al domnului Liviu Dragnea și a doamnei Carmen Dan, după violențele nejustificate împotriva românilor din 10 august, îndrăznește să afirme că 100.000 de oameni au venit în Piața Victoriei pentru a ocupa o clădire goală, cu primul-ministru plecat în concediu”, a afirmat prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, în Parlament.

Aceasta a susținut că e nevoie ca instituțiile să ia atitudine. „Cred că o asemenea situație, de o asemenea gravitate, nu mai poate fi cosmetizată. În România, crima organizată dă o lovitură de stat, pervertind instituții care nu mai acționează conform legii, care încearcă să abată atenția de la încălcarea legii și care încearcă să îngreuneze aflarea adevărului. Consider că este nevoie de o reacție oficială a instituțiilor care încă mai există în România, care mai au demnitate și onoare și care mai consideră că mai au o țară de apărat”, a adăugat Turcan.