Macedonia a decis să îşi schimbe numele în Republica Macedoniei de Nord. Decizia a fost luată printr-un amendament la constituţie, votat de parlamentul ţării, care va avea nevoie şi de aprobarea Greciei.

Potrivit Digi24.ro, alegerea de redenumire a ţării a fost luată în contextul în care de 27 de ani există o dispută între Macedonia şi Grecia. Mai precis, în nordul Greciei există o regiune destul de vastă denumită tot Macedonia, datorită apartenenţei sale la provincia romană cu acelaşi nume.

Astfel, încă din anul 1991 de când statul Macedonia şi-a declarat independeţa, Grecia şi-a expus obiecţiile cu privire la denumirea ţării vecine.

De atunci, încercările Macedoniei de a adera la NATO au fost blocate de Grecia, care s-a opus cu desăvârşire, ameninţând că va bloca şi aderarea la UE.

În iunie 2018, Grecia şi Macedonia au ajuns la un acord privind redenumirea ţării, iar după votul parlamentului, numele va trebui confirmat şi de parlamentul din Atena.

"Redenumirea va deschide drumul către viitor, viitorul european al Macedoniei şi către NATO", a transmis premierul Macedoniei, Zoran Zaev, conform sursei citate.

Cu toate acestea, în timpul sesiunii parlamentare, câteva sute de persoane au protestat acordul, în faţa sediului. Tot în semn de protest reprezentanţii partidului de opoziţie, VMRO-DPMNE, au boicotat votul, iar amendamentul a fost aprobat cu o majoritate de 81 de voturi.